Leiden ontvangt asielzoekers in 'Holland House'

LEIDEN - De grap is al gemaakt dat de stadscamping van Leiden nu eindelijk geld gaat opleveren, en nog wel buiten het seizoen. Normaal loopt het niet zo hard op het kampeerveldje in park Cronesteyn, waar een paviljoentent wordt ingericht voor 180 asielzoekers. De 'allerallerlaatste noodoplossing', vindt de gemeenteraad, maar 'nog altijd beter dan een verblijf in de open lucht'.

HARO HIELKEMA

De tent wordt de voorlopige redding voor 180 vluchtelingen, van wie het asielverzoek in behandeling is genomen maar voor wie het Centraal orgaan opvang vluchtelingen (COA) geen andere voorlopige huisvesting kan regelen. Tot eind dit jaar heeft het COA nog zo'n achtduizend bedden nodig, volgens waarnemend directeur Eddy Stoové 'bij voorkeur in stenen ruimten die al een woonbestemming hebben'. Die is er niet, althans niet op korte termijn. “Vandaar dat we hebben gekozen voor een paviljoentent.”

Leiden kreeg de primeur, omdat de stad zichzelf het predikaat 'stad van vluchtelingen' heeft gegeven en volgens Stoové over het politieke draagvlak beschikt om snel en adequaat met zo'n noodoplossing in te stemmen. Het COA had goed gegokt: op 2 oktober werd wethouder Jan Laurier informeel benaderd, op 4 oktober ging het college akkoord en op 8 oktober stemde de gemeenteraad unaniem in met de komst van de asielzoekerstent. En nu het eerste schaap over de dam is, krijgt het COA meer positieve reacties: Dokkum is de volgende plaats waar een tent wordt opgezet.

Toch had Stoové gisteren zijn hart vastgehouden, toen hij een kijkje kwam nemen; hij had nog beelden van legertenten op z'n netvlies. Het onderkomen voor de asielzoekers stond inmiddels overeind, aan de inrichting werd hard gewerkt. De ramen in de buitenwand moesten nog worden uitgezaagd en de kamertjes (4 bij 5 meter, bestemd voor vier personen en twee stapelbedden) waren nog leeg. De wandjes zijn van kunststof, de plafonds van heel dun piepschuim. Twee tl-buizen zorgen voor licht, twee radiatoren voor de warmte, er zijn drie stopcontacten en één tv-aansluiting. Alleen het dak is van tentzeil en gaat - met windkracht acht - behoorlijk tekeer. Het is stormvast, verzekert de voorman van tentenbouwer De Boer: “We hebben er ook zo één als Holland House in Nagano opgezet, bij de Olympische Winterspelen. Die heeft zich in die omstandigheden goed gehouden.”

Uiteindelijk is Stoové opgelucht. “Het voelt niet slecht. We hebben ons steeds afgevraagd of een tent wel een humane opvang biedt. Daar durf ik nu ja op te zeggen. Dit kunnen we met goed fatsoen ook andere gemeenten aanbieden.”

Tot 1 april kan de tent blijven staan, dan wordt Cronesteyn weer gewoon camping. Er zijn twaalf douches en negen toiletten in het onderkomen, dat dag en nacht bewaakt wordt. Voor warme maaltijden en andere voorzieningen moeten de asielzoekers naar het opvangcentrum aan de Willem van der Madeweg, waar zeshonderd bedden zijn. Dat vergt minstens een kwartier lopen over het fietspad langs de Vliet en de spoorlijn Leiden-Alphen. Niet ideaal, geeft directeur Rob van Dam van het centrum toe. “Maar we houden er bij de selectie rekening mee dat mensen die moeilijk ter been zijn en gezinnen met kleine kinderen niet in de tent worden ondergebracht. Er is wel over gedacht om de tent daar neer te zetten, maar dan waren we het schoolpleintje en het basketbalveld kwijtgeraakt - en die zijn met zoveel jonge mensen onmisbaar.”

Er wordt nog wel over gedacht de buurtbus tussen Leiden en het centrum door te trekken naar Cronesteyn, want de asielzoekers moeten daar niet alleen voor het eten heen, maar ook voor zaken gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en vluchtelingenwerk, en voor het schooltje.

Eigenlijk vindt directeur Van Dam het kampeerterrein wel zo'n goede locatie. Het opvangcentrum staat vlak bij de snelweg, op Cronesteyn is de tent ingepast in het geboomte. Een theehuis kan dienst doen als recreatieruimte.

Vrijdag komen de eerste bewoners in de tent. Vijftien asielzoekers uit het opvangcentrum helpen de bouwers om het noodgebouw op tijd klaar te hebben: vrijwillig, voor een gulden per uur.

Naast de tent staat een paal met een ooievaarsnest, leeg uiteraard. Hollandser dan deze omgeving is bijna niet denkbaar: weilanden, grazende koeien, reigers in overvloed, een boerenweggetje langs een breed water, wuivende populieren en daar middenin een Holland House voor asielzoekers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden