Legt AKP het hele land droog?

Is het in de hele geschiedenis van de wijk Besiktas ooit zo druk geweest in de straten? De uitbater van een van de vele restaurants hoeft niet lang na te denken over deze vraag. Nee. Het is inderdaad ontzettend druk in deze wijk van Istanbul, waar nog een seculiere leiding is. De klanten die elders in de stad verjaagd zijn, komen hier bier, wijn en raki consumeren. Maar wat als alle verstoten drinkers van Turkije naar Besiktas moeten? De restauranthouder antwoordt met een brede glimlach: "Gelukkig zijn er nog een paar andere wijken waar ze terechtkunnen."

In de stad Konya bestaat er geen wijk zoals Besiktas. Een Turkse academicus en diens gast - de Zweedse ambassadeur - gingen in 2008 het meest luxueuze restaurant van Konya in, bestelden eten en wilden daarbij een glaasje wijn. Hoewel de tent officieel geen alcohol mocht schenken, kon de eigenares het niet over haar gastvrije Turkse hart verkrijgen om een buitenlandse gast nul op rekest te geven; ze verstopte een fles wijn in een zwart plastic tasje en goot de drank in de glazen.

De academicus die de wijn had gekregen, schreef in de krant over het voorval en concludeerde dat Turkije onder de islamitische AKP-regering wel degelijk islamiseert. Het werd het einde van de carrière van restauranthoudster Aysen Emiroglu. Eerst kreeg ze een buitengewoon hoge boete van de gemeente, daarna dreigde de eigenaar van het pand haar eruit te gooien. Toen ook de klanten onder invloed van de zwarte propaganda geen voet meer in haar zaak durfden zetten, concludeerde ze dat stoppen het beste is. De Turkse kranten schrijven dat ze de stad Konya gaat verlaten.

Alcohol is de islamistische bestuurders van Turkije een doorn in het oog - ze hebben dit nooit onder stoelen of banken gestoken. De vraag is of de regerende AKP net zo'n hekel heeft aan de mens die het middel tot zich neemt.

In de straten van de uitgaanswijk Beyoglu in Istanbul weet men inmiddels ook hoe de AKP-regering over het consumeren van alcoholische dranken denkt. Anderhalf jaar geleden moesten opeens de tafels van de cafés en restaurants van de straten verdwijnen. Sindsdien liggen die er verlaten bij.

Een van de caféhouders die het hoofd nog boven water hebben kunnen houden is Metin Kaya. Hij zegt: "De wijken Besiktas en Kadikoy profiteren ervan dat Beyoglu een AKP-bestuur heeft. Maar ze moeten niet zo blij zijn. Voordat ze het doorhebben, zijn de verkiezingen daar ook verloren, en gaan ze ook huilen."

In Besiktas is het inmiddels nacht. Met moeite komen de doorzakkers vooruit in de straten van de 'zonde'. Door de extra belastingen op bier, wijn en raki is drinken haast onbetaalbaar geworden, maar het verzet is sterk. In een van de restaurants klinkt het zingen in koor van de dronkaards: "Istanbul heeft veel leed meegemaakt, maar nooit zo diep als dat van mij..." Erdal Balci

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden