Lego kan niet meer bouwen op samenwerking met Shell

Greenpeace activisten zijn verkleed als Lego figuren om het bewustzijn over de acties van Shell op de Noordpool te vergroten. Ze protesteren voor een benzinestation van Shell in Chili. Beeld anp
Greenpeace activisten zijn verkleed als Lego figuren om het bewustzijn over de acties van Shell op de Noordpool te vergroten. Ze protesteren voor een benzinestation van Shell in Chili.Beeld anp

De samenwerking tussen Shell en Lego komt na een halve eeuw ten einde. Greenpeace vindt dat Shell een 'fout' bedrijf is, dat niet geassocieerd mag worden met kinderspeelgoed. Het Deense Lego is gezwicht onder de druk van de milieuactivisten. "Shell vervuilt de verbeelding van onze kinderen", vindt Greenpeace. Binnenkort zijn er dus geen Lego-producten meer met de welbekende gele schelp.

Bas Baas

Generaties lang knutselden kinderen met Legoproducten die gesponsord waren door Shell. Met de jaren ontstond er een populaire Legoreeks van auto's, identieke Shellbenzinepompen en racewagens met de merknaam van Shell. Een gele schelp prijkte op het welbekende kinderplastik. Wanneer je genoeg Rocks of Airmiles spaarde, kreeg je korting op het speelgoed bij benzinestations, zodat vaders niet zelden met doosjes Lego voor zoonlief thuiskwamen.

Er is laatst nog een serie gesponsorde speeltjes gestart. Honderd beroemde verzamelracewagens met een Shellopdruk. De verkoop daarvan wordt niet abrupt gestopt, de miniatuurwagens blijven in de schappen liggen tot ze uitverkocht zijn.

Inmiddels is de reputatie van het oliebedrijf Shell zo dubieus geworden dat Lego zich genoodzaakt ziet de lucratieve samenwerking te verbreken. De speelgoedproducent zegt geen zin te hebben in een vervuild imago. "Wij hebben het beste voor met de planeet die onze kinderen zullen erven", zegt Lego in het statement.

Lego is boos op Greenpeace, omdat het de bouwblokjes producent koppelt aan milieuvraagstukken. "We zijn het niet eens met de tactieken van de activisten om via ons Shell onder druk te zetten. Lego had hier nooit bij betrokken mogen worden", zegt het bedrijf in een gisteravond vrijgegeven statement op de Lego website. Wel heeft de milieucampagne van Greenpeace het gewenste resultaat. Lego zegt het samenwerkingscontract met Shell niet te vernieuwen.

'Everything is not awesome'
Greenpeace deed er de afgelopen tijd alles aan om de samenwerking tussen Lego en Shell onder druk te zetten. Doormiddel van filmpjes, foto's en een actiecampagne genaamd 'Everything is not awesome', kwam de samenwerking in het nauw. Greenpeace wil dat Shell de boringen in het Noordpoolgebied onmiddellijk stopt.

Shell voerde naar eigen zeggen een zeer succesvolle promotiecampagne via het kinderspeelgoed. De oliegigant noemt het zeer ongepast dat Greenpeace de samenwerking tussen het concern en de bouwblokjesfabrikant door de achilleshiel schiet. "Greenpeace kiest vanwege bezwaren tegen onze praktijken, een samenwerkingsbedrijf als doelwit", en dat klopt niet vindt Shell.

Een Lego vrachtwagenmodel met de Shell opdruk. Binnenkort zal je de samenwerkingsproducten niet meer tegenkomen in het winkelschap. Beeld anp
Een Lego vrachtwagenmodel met de Shell opdruk. Binnenkort zal je de samenwerkingsproducten niet meer tegenkomen in het winkelschap.Beeld anp

Schoonspoelen
Lego moest meer dan eens koers wijzigen. Zo werd het twee maanden geleden beschuldigd van het bevestigen van seksistische voorbeelden en clichématig omgaan met mannelijke en vrouwelijke rolmodellen. Lego figuren in raceauto's moesten ook vrouwelijk worden, en in de Lego doos van een schoonheidsboetiek, worden sindsdien ook mannelijke figuurtjes gestopt.

"Lego dumped Shell, everything is awesome again!" poste Greenpeace International vandaag met koeienletters op Facebook. "Dat is fantastisch nieuws voor Legofans en de Noordpool. Het is een tegenslag voor Shell dat doormiddel van geliefde merken een smerig imago probeert schoon te spoelen." Greenpeace vindt dat een bedrijf met zo'n mooi duurzaamheidbeleid als Lego, nooit de samenwerking met Shell had moeten aangaan. Een miljoen mensen tekenden voor de protestactie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden