Legerrups vreet zich een kostbare weg door Afrika

De legerrups, Spodoptera frugiperda, is een hevige plaag voor Noord- en Zuid-Amerikaanse boeren. Beeld ANP

Van plant naar plant gaan de Rwandese vrijwilligers om rupsen van de mais te plukken. Op de akkers werken 500 lokale mensen samen met 32 leden van Ryaf, een jongerenorganisatie uit hoofdstad Kigali. 

Ze zijn naar het district Nyaruguru gekomen om de invasie van de uitheemse en hongerige leggerrups te weerstaan. Want de productie van mais, basisvoedsel voor 200 miljoen Afrikanen, loopt gevaar. Niet alleen in Rwanda. Volgens FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, is het zaak om kennis en middelen uit te wisselen. Met spoed.

“Het slechte nieuws: we vonden veel legerwormen”, zegt Dioscore Shikama van Rwanda Youth in Agribusiness Forum (Ryaf). “Het goede nieuws: vele waren al dood dankzij het aanhoudende sproeien met pesticiden. De gewassen zagen er nog vrij gezond uit. Boeren beseffen zeer goed welk gevaar hun oogst loopt. Elke dag sproeien ze, hun toewijding laat zien hoe bezorgd ze zijn.”

Na het rupsenplukken verspreidde een team met tankjes op de rug een nieuwe lading gif, zegt Shikama. Met blote armen, maar wel met mondkapjes en handschoenen en onder toezicht van deskundigen. Het stuk land is van kleine boeren, verenigd in een coöperatie.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Beeld ANP

Veelvraat

De legerrups, Spodoptera frugiperda, is een hevige plaag voor Noord- en Zuid-Amerikaanse boeren, ook voor telers van suikerriet en katoen. Vorig jaar dook hij plotseling op in West- en Zuid-Afrika. Per dag kan de mot 100 kilometer afleggen en sinds december heeft de veelvraat zich verplaatst van het zuiden tot in Kenia, Oeganda en Ethiopië. 

De vrouwtjesrups legt in haar korte leven (1 tot 3 maanden) 2000 eitjes. Liefst op jonge maisplanten, die dus worden kaalgevreten. Een probleem is dat de leggerrups in toenemende mate resistent is tegen insecticiden.

Na de droogte vorig jaar als gevolg van El Niño was er nu hoop op een betere oogst in landen ten zuiden van de Sahara. Maar de legerrups kan een schade van 3 miljard dollar aanrichten. Op langere termijn zorgt de plaag in Afrika voor duurdere mais, door hogere productiekosten.

Rwanda heeft dit seizoen veel andere gewassen geplant, dus daar komt de voedselvoorziening niet in gevaar. Maar hoe moet het verder met de maisboeren? Shikama: “Ze krijgen in coöperatief verband meer pesticiden en een pomp om die te verspreiden. Ze blijven vechten om hun gewassen te redden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden