Legerpredikanten moeilijker te vinden

DEN HAAG (ANP) - Het is de laatste jaren moeilijker legerpredikanten te vinden. Niet alleen solliciteren minder predikanten op een vacature, maar ook zijn er minder sollicitanten dan vroeger gekwalificeerd. Zo is bijvoorbeeld een academische opleiding vereist.

Een ander probleem is dat aan predikanten boven 45 jaar om arbeidsrechtelijke redenen slechts een tijdelijk contract van vijf jaar kan worden aangeboden. Oudere predikanten willen niet het risico lopen dat hun contract niet wordt verlengd en dat ze daardoor met een veel lager inkomen dan tot dan toe genoegen moeten nemen.

Hoofdkrijgsmachtpredikant Gijs Bikker bevestigde donderdag berichtgeving daarover in het Nederlands Dagblad. Hij vermoedt dat ook de veranderde rol van de Nederlandse krijgsmacht een rol speelt. Die is steeds meer betrokken bij vredesmissies in verre en gevaarlijke landen. Niet alleen mogelijke gegadigden, maar ook hun familie vindt het risico van een verblijf daar als geestelijk verzorger mogelijk te groot.

Zes vacatures

Er zijn op dit moment 53 legerpredikanten. De meesten komen uit de Protestantse Kerk in Nederland, maar anderen uit kleinere kerken als de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt.

Tot 1 januari 2009 ontstaan zes vacatures. Om meer aandacht daarvoor te krijgen, zal de protestantse geestelijke verzorging in de krijgsmacht intensiever dan gebruikelijk werven. Zo zal de advertentie ook in sommige plaatselijke en regionale kerkbladen verschijnen en zullen onder predikanten flyers worden verspreid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden