Legeropleiding VS waarschuwde voor 'complete oorlog tegen de islam'

Amerikaanse militairen tijdens een oefening.Beeld ANP

Het Amerikaanse leger heeft toekomstige leiders onderwezen dat een 'complete oorlog' tegen alle moslims nodig is om de Verenigde Staten te beschermen tegen islamitische terreur. 'Hiroshima-tactieken' zouden geoorloofd zijn.

Dat meldt WIRED, dat zijn hand heeft weten te leggen op cursusmateriaal. Het Amerikaanse tijdschrift berichtte vorige maand al over anti-islamitische retoriek binnen de legeropleiding. Nu blijkt uit nieuw verkregen documenten dat niet alleen de luitenant-colonel Matthew Dooley dergelijk onderwijs gaf.

Zelfbenoemde terreur-experts zouden zich het afgelopen decennium hebben opgewerkt - in het leger, maar ook bij inlichtendiensten en politie-eenheden. 'Het is nu duidelijk dat er niet zoiets bestaat als 'gematigde islam', onderwees Dooley vorig jaar juli.

Barbaarse ideologie
'De VS moeten hun dus duidelijk zijn: deze barbaarse ideologie wordt niet langer getolereerd. Als de islam niet verandert, zorgen wij dat hij zichzelf vernietigt.' Daarbij mochten eventueel burgerslachtoffers vallen. De legerleiding heeft een onderzoek ingesteld, maar Dooley nog niet ontslagen.

In september onthulde WIRED dat nieuwkomers van de inlichtingendienst FBI te horen krijgen dat hoe vromer een moslim is, hoe groter de kans dat hij geweld gebruikt. Die destructieve neiging laat zich volgens het lesmateriaal onmogelijk ten goede keren. De documenten verklaren mogelijk waarom de FBI soms hard optreedt tegen moslimgroepen, ook wanneer die nauwelijks agressie tonen.

Gematigdheid ondenkbaar
'Iedere oorlog tegen niet-gelovigen is geoorloofd', verklaarde een FBI-presentatie over de sharia (de islamitische morele code) uit. 'Gematigdheid is ondenkbaar als de Koran blijft gelden als het onfeilbare woord van Allah.'

Het materiaal noemt de islamitische 'opstand' alomvattend en verraderlijk. Moslims zouden fysiek geweld gebruiken, maar zich ook bedienen van subtiele aanvalsmethoden als immigratie en rechtszaken. Volgens statistieken uit de cursus wordt de islam steeds gewelddadiger, terwijl christenen en joden juist een tegenovergestelde ontwikkeling doormaken.

Eerder bleek al dat politie van onder meer de staat New York moslims preventief moslims heeft gescreend op terreurplannen, ook als zij nergens van werden verdacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden