Legerleider Musharraf mag opnieuw president worden

ISLAMABAD (ANP) - De Pakistaanse president Pervez Musharraf mag als legerleider deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Dat heeft het Hooggerechtshof vrijdag bepaald. Dat meldde de BBC.

Musharraf wil ook als opperbevelhebber op 6 oktober herkozen worden als president. Hij wil die post pas opgeven na zijn herverkiezing. De oppositie vocht dit aan bij de hoogste rechterlijke instantie van het land, maar werd in het ongelijk gesteld.

De voorzitter van het panel van negen opperrechters dat de klachten behandelde, Rana Bhagwandas, zei dat ze allemaal zijn afgewezen met een meerderheid van zes magistraten. Buiten het marmeren gebouw van het hooggerechtshof reageerden anti-Musharraf betogers boos op de uitspraak.

Geen topfunctie bij strijdkrachten meer

De 64-jarige Musharraf heeft gezegd dat hij na zijn herverkiezing half november zijn topfunctie bij de strijdkrachten neerlegt. Hij heeft het geregeld aan de stok gehad met het Hooggerechtshof. In maart dit jaar leidde dat tot een climax waarbij Musharraf de voorzitter van het Hooggerechtshof, Iftikhar Muhammad Chaudhry, vergeefs poogde uit te schakelen.

Toen bleek dat het Musharraf niet was gelukt van Chaudhry af te komen, groeide de oppositie tegen zijn bewind sterk. Chaudhry beval van de week nog de vrijlating van een reeks politieke gevangenen, wat een nieuwe tegenslag was voor Musharrafs gezag.

Andere kandidaten

Een van de twee overige presidentskandidaten, Wahij-Udin Ahmad, is ook een rechter die in 1999 weigerde de eed van trouw af te leggen aan de toenmalige couppleger Musharraf. Voorts heeft de prominente oppositieleidster in ballingschap Benazir Bhutto de vicevoorzitter van haar Pakistaanse Volkspartij (PPP), Makhdoom Amin Fahim, naar voren geschoven als presidentskandidaat.

De volksvertegenwoordiging kiest volgens de plannen van Musharraf 6 oktober de nieuwe president. Sommige partijen overwegen echter het parlement te boycotten uit protest tegen Mushurrafs handelwijze. Een sterk uitgedund parlement zou dan de verkiezing van een staatshoofd ongeloofwaardig maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden