Leger VS voert luchtaanvallen uit bij dam in Irak

Een Koerdische strijder in de buurt van Bashiqa Beeld afp
Een Koerdische strijder in de buurt van BashiqaBeeld afp

De Verenigde staten hebben gisteren negen luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten vlakbij Erbil en de Mosuldam. Dat heeft Amerika bevestigd, nadat eerder op de dag al Koerdische strijders melding hadden gemaakt van de aanvallen.

De aanvallen waren gericht tegen militaire voorzieningen van de Islamitische Staat (IS) rond de grootste stuwdam in Irak. Er zijn vier bepantserde gevechtsvoertuigen voor troepentransport, zeven bewapende voertuigen, twee humvees en een pantservoertuig vernietigd of beschadigd, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

'Het Central Command voerde deze aanvallen uit om de humanitaire inspanningen in Irak te ondersteunen en om het personeel en de voorzieningen van de VS te beschermen', aldus een verklaring. Met de aanvallen zorgde de VS ook voor de ondersteuning van de Koerdische troepen die gisteren een offensief gelanceerd hebben om de dam te heroveren op de terreurmilitie Islamitische Staat.

Dam als wapen
De dam op de Tigris, op ongeveer 50 kilometer ten noorden van de gelijknamige stad, is van levensbelang voor de drinkwatervoorziening en levert elektriciteit aan het grootste deel van de regio. Ook is de dam onmisbaar voor de irrigatie van grote landbouwgebieden in de provincie Ninive.

De IS gebruikt veroverde dammen als een wapen. De strijders kunnen daarmee grote gebieden onder water zetten. Eerder hadden ze zo al grote zones rond Fallujah laten overstromen. De Mosuldam is ook economisch van belang voor de IS.

Luchtsteun
De Koerdische strijders hebben met Amerikaanse luchtsteun de controle van de oostzijde van de dam veroverd, kondigde generaal Abdel Rahmane Korini aan. 'We hebben verschillende leden van IS gedood.' Volgens getuigen begonnen de luchtaanvallen tegen de jihadisten gisterochtend vroeg.

Het was de eerste poging van de Koerden om de dam te heroveren. Op 7 augustus werd die veroverd door IS-strijders.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden