Leger VS had Osama bin Laden 'voor het grijpen'

De leider van het terreurnetwerk Al-Kaida, Osama bin Laden, zou nog leven maar zich op de vlakte houden. (ANP) Beeld
De leider van het terreurnetwerk Al-Kaida, Osama bin Laden, zou nog leven maar zich op de vlakte houden. (ANP)

Het Amerikaanse leger had in 2001 terroristenleider Osama bin Laden in handen kunnen krijgen, als er andere strategische keuzes gemaakt waren.

Dat blijkt uit een rapport van een Amerikaanse Senaatscommissie onder leiding van de Democraat John Kerry. „Bin Laden lag voor het grijpen”, zo staat in het vandaag gepubliceerde rapport te lezen.

Volgens de commissie hadden de toenmalige minister van Defensie Donald Rumsfeld en zijn hoogste militaire leider Tommy Franks moeten besluiten meer militairen in te zetten. „In plaats daarvan kozen de bevelhebbers voor luchtaanvallen en de inzet van ongetrainde Afghaanse milities om Bin Laden aan te vallen.”

In het rapport staat verder dat Bin Laden in december 2001 zeker in Tora Bora in Afghanistan was. Dat berggebied werd dagenlang bestookt door gevechtsvliegtuigen. „Op of rond 16 december verlieten Bin Laden en zijn mensen echter ongeschonden Tora Bora en verdwenen ze in de ongereguleerde tribale regio's in Pakistan. Veel analisten denken dat hij daar nog steeds is”, aldus het rapport.

Twee maanden geleden nog, bij de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001 in de VS, liet Bin Laden weer van zich horen. Maar zijn bericht kwam twee dagen te laat naar buiten, wat deskundigen doet vermoeden dat het netwerk rond Bin Laden niet meer goed functioneert.

De „gefaalde” operatie om Bin Laden op te pakken, heeft volgens het Amerikaanse rapport van vandaag veel consequenties. „Het zou de extremistische dreiging niet hebben weggenomen. Maar de besluiten hebben wel de deur geopend voor zijn vlucht naar Pakistan en hebben ervoor gezorgd dat Bin Laden op kon staan als symbolisch figuur, die een stabiele stroom geld aantrekt en wereldwijd radicalen inspireert.”

Het rapport kan volgens analisten ook worden gezien als steuntje in de rug voor de huidige president Barack Obama. Die overweegt meer troepen naar Afghanistan te sturen. Kerry zou met het rapport aantonen dat kiezen voor meer militairen, lang niet altijd de verkeerde keuze is.

Bin Laden, leider van Al-Kaida, wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op de VS in september 2001. Dat was de aanleiding voor het offensief in Afghanistan, dat inmiddels al meer dan acht jaar gaande is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden