Leger valt ook VN-complex aan

Het geweld in Zuid-Soedan lijkt niet te stuiten. VN-baas Ban Ki-moon roept op de gevechten te staken: Dit is schandalig, en de zoveelste terugslag.

Nadat de Verenigde Staten zondagavond laat de strijdende partijen in Zuid-Soedan opriepen het vechten te staken, deden president Salva Kiir en zijn vice-president en rivaal Riek Machar dat gisteren ook maar weer eens.

Het haalde weinig uit. Gisteren werd voor de vijfde dag op rij gevochten in de hoofdstad Juba, in Wau en Torit, en viel het regeringsleger zelfs de VN-vredesmissiebasis in Juba aan, waar 3000 burgers heen zijn gevlucht. Ook een kamp voor ontheemden waar 28.000 Zuid-Soedanezen wonen, werd gisteren bestookt, net als de dagen daarvoor. Nog eens achthonderd mensen zochten bescherming in een ander complex van de Verenigde Naties. Dat biedt niet voldoende veiligheid, twee Chinese blauwhelmen vonden de dood, net als acht anderen. Er vielen zondag 67 gewonden op de VN-basis. In totaal kwamen honderden burgers om.

VN-baas Ban Ki-moon reageerde zondagavond lokale tijd in New York verontwaardigd. Ook hij riep de Zuid-Soedanese leiders op de gevechten te beëindigen. "Dit is schandalig, en de zoveelste terugslag. Het verergt het lijden van het land. Het maakt een lachtertje van alle beloften voor vrede", aldus Ban.

Hij riep Kiir en Machar op de veiligheidssituatie in de stad weer onder controle te krijgen en hun troepen terug te trekken. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei in New York te vrezen dat de Zuid-Soedanese leiders hun strijders onvoldoende in de hand hebben.

Kiir en Machar horen tot de Dinka- en Nuer-volken die elkaar al 30 jaar bij vlagen op leven en dood bestrijden. Voorheen was het Arabische bewind in Soedan de constante en gemeenschappelijke vijand, maar sinds het land in 2011 zelfstandig werd, is Khartoem uit beeld geraakt. Vanaf 2014 bevechten de twee leiders elkaar, over de ruggen van de straatarme inwoners.

De VN-vredesmissie in Zuid-Soedan telt 12.000 militairen en agenten. Onder internationale dwang sloten de twee rivalen een vredesakkoord, waarbij rebellenleider Machar de post van vice-president kreeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden