Leger onderzoekt terugkeer Leopard

In een loods in Almelo staan 'Pruttels', tanks die zijn verkocht aan Jordanië. Voor de Leopards is nog geen koper gevonden. Beeld Henk Visscher, RD
In een loods in Almelo staan 'Pruttels', tanks die zijn verkocht aan Jordanië. Voor de Leopards is nog geen koper gevonden.Beeld Henk Visscher, RD

De landmacht mist de Leopard-tank. De legerleiding is naarstig op zoek naar een oplossing voor het gat dat is ontstaan door de 119 Leopard 2A6-tanks te schrappen.

Han Koch

De zware tank is onder minister van defensie Hans Hillen in 2011 buiten gebruik gesteld. Tijdens oefeningen blijkt hij node te worden gemist. Bronnen binnen de landmacht wijzen er ook op dat het ontbreken van de zware tank - of een alternatief - in de 'gereedschapskist', Nederland aanzien heeft gekost.

De legerleiding onderzoekt volgens de bronnen meerdere opties. Zo wordt nagedacht over een leaseconstructie met Duitsland. De tanks zouden van de oosterburen worden gehuurd en daar ook worden onderhouden, maar feitelijk onder Nederlands gezag vallen. Dat laatste is een groot voordeel.

Een tweede optie die de revue passeert, is Duitse zware tanks mee te laten draaien in Nederlandse oefeningen en op die tanks ook Nederlandse militairen te stationeren. Op die wijze wordt kennis over het gebruik van de zware tank en de manier waarop gemanoeuvreerd moet worden op peil gehouden. De grote vrees bij de landmacht is dat met het klinisch wegsnijden van de Leopard ook de kennis over het wapensysteem uit de krijgsmacht verdwijnt. Kennis die zeker tien jaar vergt om weer te introduceren.

Een kleine groep binnen de landmacht ziet nog een derde mogelijkheid. Waarom niet enkele Leopards die nu onder het plastic staan te wachten op een koper, weer in gebruik nemen? Zeker nu blijkt dat de ruim honderd tanks op een verzadigde wereldmarkt voor tanks niet zijn te slijten. Klein onderhoud aan de tank zou in Nederland kunnen worden gedaan, het grote werk wordt uitbesteed aan Duitsland.

Heel erg realistisch is de laatste optie niet. De kosten om een paar tanks weer in gebruik te nemen, zijn dermate hoog dat er elders binnen defensie hard gesneden moet worden en er ligt al een opdracht om in elk geval 1,3 miljard euro te bezuinigen. Hillen was twee jaar geleden mordicus tegen deze gedachte.

Volgens betrouwbare bronnen is het dossier over de inzet van de zware tanks tijdelijk terzijde geschoven om minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) niet voor de voeten te lopen. Zij heeft aangekondigd voor het indienen van de defensiebegroting van 2014 met een nota te komen over de toekomst van de krijgsmacht.

Binnen de landmacht is er zeker consensus over het nut van de zware tank. Die is onder minister Hans Hillen niet geschrapt wegens gebrek aan nut, maar wegens een tekort aan geld. Recent heeft ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken de regering het advies gegeven te zoeken naar mogelijkheden de Leopards te leasen om zo op een betaalbare manier de zware tank weer binnen de krijgsmacht te krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden