Leger Nigeria bevrijdt 800 gegijzelden bij operaties tegen Boko Haram

Nigeriaanse soldaten na een legeractie tegen Boko Haram in het noordoosten van het land. Beeld afp
Nigeriaanse soldaten na een legeractie tegen Boko Haram in het noordoosten van het land.Beeld afp

Het leger van Nigeria heeft dinsdag meer dan 800 gegijzelden bevrijd uit handen van Boko Harma. De terreurgroep hield de mensen vast in meerdere dorpjes in het noordoosten van het land, zo meldt het leger.

De reddingsoperatie bestond uit meerdere bestormingen. In het dorpje Kusumma zater 520 mensen gevangen en in elf andere dorpjes zijn nog 309 mensen bevrijd. Bij de operatie kwamen zeker 25 strijders van Boko Haram om.

De melding komt vlak na het bericht dat Boko Haram elders in het land veertien vrouwen en twee meisjes heeft ontvoerd. Volgens een plaatselijke krant werden zij ontvoerd bij het houtsprokkelen en het vissen in Sabongari Madagali. Ook vorige maand werden gijzelaars uit handen van Boko Haram bevrijd. De militairen bevrijdden onder anderen meisjes die opgeleid werden om zichzelf bij aanslagen op te blazen.

Kameroen en Nigeria voeren sinds december gezamenlijke acties uit tegen de terreurgroep. De legers van Nigeria en enkele buurlanden hebben Boko Haram vorig jaar grotendeels uit het door de extremisten uitgeroepen kalifaat in het noordoosten van Nigeria verdreven. Maar de extremisten hebben zich gehergroepeerd.

Islamitische staat

Boko Haram heeft als doel een islamitische staat in Nigeria te stichten. De beweging riep een jaar geleden in het noordoosten van het land een kalifaat uit en zou zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat (IS). Naar schatting heeft de radicale groepering de afgelopen jaren meer dan 20 duizend mensen om het leven gebracht.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voorzien het Nigeriaanse leger van advies. Ondanks de legeracties is Boko Haram nog lang niet verslagen. De beweging is steeds vaker actief in de buurlanden Kameroen, Niger en Tsjaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden