Leger Namibië treedt hard op tegen inwoners Caprivi-strook

Sinds de Namibische regering van president Sam Nujoma op 2 augustus in de noordoostelijke Caprivi-strook de noodtoestand had afgekondigd, stromen er bij de Namibische Nationale Vereniging voor mensenrechten, NSHR, zorgwekkende berichten binnen. Namibische militairen ter plekke zouden uiterst hard optreden tegen de bevolking. Ook maken de militairen zich schuldig aan martelingen en schenden ze anderszins de mensenrechten.

redactie buitenland

Volgens een rapport van NSHR zijn zeker driehonderd mensen opgepakt. Onder hen bevinden zich volgens de organisatie mensenrechtenactivisten, leerkrachten, ambtenaren, scholieren en plaatselijke leden van de oppositie tegen de Swapo-partij van Nujoma.

Directeur Phil ya Nangoloh van NSHR zegt dat de arrestaties in de Caprivi-strook nog steeds doorgaan en dat ook in de Namibische hoofdstad Windhoek mensen worden opgepakt. Hij is bang dat in totaal al meer dan zevenhonderd mensen vastzitten.

Vooral de troepen van de Special Field Force, SFF, zouden wreed optreden tegen de gevangenen, van wie sommigen naakt voor die troepen zouden moeten paraderen. De NSHR spreekt van een Gestapo-achtig optreden door de SFF, protesteert tegen deze behandeling van gevangenen, en wijst erop dat dit onder de Namibische wetgeving streng verboden is.

Verschillende leden van de NSHR zijn bij hun arrestatie in elkaar geslagen. Wat de NHSR vooral verontrust is dat van veel gevangenen niet bekend is waar ze worden vastgehouden. De vrees is dat sommige arrestanten zullen verdwijnen, zoals dat wel eerder in Namibië is gebeurd. Zo 'zoekt' de NSHR nog steeds naar ruim vierduizend mensen die voor de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 zijn verdwenen. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind, maar ook de Swapo-bevrijdingsbeweging wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Bij de arrestaties in de Caprivi-strook gaat het vooral om leden van de Mafwe-stam, die zijn opgepakt door soldaten die behoren tot de in Namibië dominante Ovambo's. Het NSHR vreest dat het conflict in de Caprivi-strook daardoor een gevaarlijk etnisch karakter krijgt.

De noodtoestand werd op 2 augustus ingesteld nadat zo'n honderd man van het 'Caprivi-bevrijdingsleger' een aanval uitvoerden op een militaire basis bij Mpacha en de regionale hoofdstad Katima Mulilo. Bij de daarop volgende gevechten met regeringstroepen en politie werden veertien mensen gedood, onder wie vijf rebellen en een burger.

Onmiddellijk na de gevechten vroegen waarnemers zich af of de al decennia oude burgeroorlog in het buurland Angola, waarbij Namibische troepen het Angolese regeringsleger tegen de Unita-rebellen van Jonas Savimbi steunen, was overgewaaid naar de Caprivi-strook, de kwetsbare Namibische 'vinger', die diep in zuidelijk Afrika steekt. En inderdaad hebben Unita-woordvoerders begin deze week gezegd dat zij de separatisten van het Caprivi-bevrijdingsleger zouden steunen, maar sindsdien is daar weinig meer van vernomen.

Directeur Ya Nangoloh gelooft niet dat de opstand in de Caprivi-strook direct met de burgeroorlog in Angola te maken heeft. Wel is het mogelijk dat het Caprivi-bevrijdingsleger getraind wordt door Unita-rebellen in Angola, maar dan gaat het om Angolese stamverwanten van de mensen in de Caprivi-strook.

Ook in Botswana en Zambia leven stamverwanten van de Mafwe, waarbij de gemeenschappelijk taal, het Lozi, het samenbindend element vormt. Volgens Ya Nangoloh ligt veeleer daar het gevaar van een grensoverschrijdend conflict.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden