Leger Irak slaags met strijders van Al-Kaida

Sektarisch geweld tussen soennieten en sjiiten is in volle hevigheid terug

Het Iraakse leger is gisteren in verschillende steden in hevig gevecht geraakt met strijders van Al-Kaida in Irak. De veiligheidsdiensten, bijgestaan door tribale milities, hadden de grootste moeite om de strijders te verdrijven uit onder meer Falloedja en Ramadi.

De strijd was het sluitstuk van een week van toenemende spanningen tussen de door sjiieten geleide Iraakse regering en de soennitische minderheid in het land. Die minderheid voelt zich gediscrimineerd en gecriminaliseerd, en heeft daartoe in verschillende steden in de overwegend soennitische provincie Anbar protestkampen ingericht.

Een van die kampen, in Ramadi, werd begin deze week met veel geweld ontruimd door het Iraakse leger, tot woede van de soennitische bevolking. Er vielen zeker dertien doden. De arrestatie van een soennitisch parlementslid op grond van terreurbeschuldigingen gooide nog meer olie op het vuur.

Premier Noeri al-Maliki probeerde de gemoederen te sussen door het leger op woensdag terug te trekken uit Anbar en de veiligheid weer in handen te geven van de lokale politie. Dat opende echter de weg voor Al-Kaida-leden om dezelfde dag nog politiebureaus en legerposten te bestormen. Zij maakten daarbij voertuigen van de veiligheidsdiensten buit en reden triomfantelijk door de straten terwijl ze met hun zwarte Al-Kaida-vlaggen zwaaiden.

Om het vermoeden tegen te gaan dat de regering het alleen heeft voorzien op soennieten, arresteerden de Iraakse veiligheidsdiensten gisteren ook de leider van een radicale sjiitische militie.

Watik al-Batat stichtte vorig jaar deze Moekhtar-militie om sjiieten te beschermen tegen soennitische aanvallen. Hij maakte vooral naam door Saoedi-Arabië met mortieren te bestoken nadat dat land een volgens hem anti-sjiitische wet had aangenomen.

Het sektarische geweld in Irak, dat enige tijd op zijn retour leek, is sinds vorig jaar weer in alle hevigheid toegenomen. In 2013 kwamen daarbij zeker achtduizend mensen om het leven.

Vermoedelijk heeft die ontwikkeling alles te maken met de burgeroorlog in buurland Syrië, die ook steeds meer sektarische trekken heeft gekregen. Een van de actiefste djihadistische groeperingen die in Syrië actief zijn, wordt geleid door de Al-Kaida-leider in Irak.

Een zelfmoordterrorist heeft gisteren minstens 12 mensen gedood in Irak. De dader blies een voertuig op in de buurt van een autoboulevard in het plaatsje Balad Ruz, ongeveer honderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad. Dat meldde de politie.

Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen; enkele tientallen mensen die in de buurt van de getroffen showrooms waren raakten gewond. Bij een eental van hen is sprake van levensbedreigende verwondingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden