Leger Irak begint nieuwe fase in offensief rond Mosul

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het Iraakse leger is gisteren aan een tweede fase begonnen in zijn offensief tegen de groep Islamitische Staat in de noordelijke stad Mosul. Eenheden proberen vanuit drie richtingen dieper in enkele oostelijke en zuidoostelijke wijken binnen te dringen. De opmars was sinds twee weken gestokt.

Aan het offensief nemen 100.000 Iraakse militairen, Koerdische peshmerga's en sjiitische milities deel. Het is de grootste militaire operatie op de grond in Irak sinds de Amerikaanse inval in 2003.

De troepen worden vanuit de lucht gesteund door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Op de grond zijn ook Amerikaanse adviseurs actief. Amerikaanse bevelhebbers hebben gezegd dat deze zich de komende tijd actiever zullen mengen met de Irakese militairen om de strijd te bespoedigen.

Om de bevoorrading en hergroepering van IS-strijders te bemoeilijken werd maandag de laatst overgebleven brug tussen oost- en west-Mosul over de Tigris door straaljagers gebombardeerd, ook al zou dit volgens de Verenigde Naties de evacuatie van burgers lastiger maken.

In Mosul zitten naar schatting 1 tot 1,5 miljoen mensen vast. De verwachting was dat zij zouden vluchten, maar de meesten kozen ervoor thuis het verloop van de strijd af te wachten. Er zijn volgens de VN 120.000 ontheemden.

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft deze week gezegd dat het nog wel drie maanden kan gaan duren voordat IS uit heel Mosul en de rest van de provincie Niniveh is verdreven. Eerder zei hij dat de stad voor de jaarwisseling heroverd zou worden.

In 2014 wist IS onverwacht grote delen van centraal en noord-Irak te veroveren om daar een kalifaat te beginnen. Als de terreurgroep wordt verjaagd uit haar laatste stadsbolwerk betekent dat het einde van dat zo hard bevochten kalifaat. Maar de overblijvende strijders zullen nog lange tijd voor onrust in Irak zelf kunnen zorgen en aanvallen in het Westen beramen.

Het beweerde succes van de regeringstroepen is moeilijk te controleren omdat de autoriteiten aan buitenlandse media steeds meer beperkingen opleggen, zonder daarvoor een reden op te geven. Het westen van Mosul is in ieder geval nog niet aangevallen. Daar maken de vele steegjes en tweeduizend jaar oude markten een stadsoorlog bijzonder moeilijk. Bovendien heeft IS twee jaar de tijd gehad zich er in te graven.

Gisteren waren er diverse aanslagen in en rond de hoofdstad Bagdad. Daarbij kwamen dertien mensen om en vielen 35 gewonden, aldus de politie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden