Leger introduceert gedragscode om wangedrag terug te dringen

door George Marlet

De nieuwe gedragscode voor defensiepersoneel moet vooral een psychologisch effect hebben.

Vandaag presenteert de commandant der strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, de gedragscode. Daarin staat weinig nieuws. Overmatig drankgebruik en drugs zijn taboe, zowel in diensttijd als in vrije tijd. Defensie wil personeel kunnen testen op drank- en drugsgebruik. Leidinggevenden moeten beter letten op ongewenst gedrag. En militairen moeten elkaar onderling durven corrigeren als iemand zich misdraagt.

De gedragscode vloeit voort uit het rapport van de commissie-Staal, die onderzoek deed naar seksuele intimidatie, pesten en discriminatie binnen de krijgsmacht. Defensie moet volgens de commissie meer werk maken van het signaleren en bestraffen van ongewenst gedrag, zoals aan boord van het fregat Tjerk Hiddes. Een vrouwelijke matroos zou op dat schip zijn aangerand. Het Openbaar Ministerie heeft overigens nog geen beslissing genomen of bemanningsleden van de Tjerk Hiddes strafrechtelijk worden vervolgd.

Het nieuws zit niet zozeer in de inhoud van de gedragscode als wel in het afkondigen van uniforme gedragsregels voor de 70.000 burgers en militairen bij Defensie. Dat heeft een niet te onderschatten psychologisch effect. Niemand kan volhouden dat hij niets over de gedragscode heeft gehoord. De afgelopen maanden zijn al veel bijeenkomsten gehouden om de mening van ’de werkvloer’ te peilen. De komende maanden gaat de defensieleiding met de gedragscode de boer op.

Militaire vakbonden kijken met enige scepsis naar de code. De inhoud is onomstreden, maar het succes zal afhangen van het snel en duidelijk in de praktijk brengen. Wim van den Burg, voorzitter van vakbond AFMP: „Defensie heeft in het verleden de fout gemaakt door regels onduidelijk te communiceren. Militairen moeten zich ervan bewust zijn dat zij een bijzondere positie hebben en ook in hun vrije tijd als militair worden aangesproken.”

De vakbonden benadrukken dat de maatregelen ’draagvlak’ moeten hebben. Defensie kan militairen niet voorschrijven wat zij in hun vrije tijd doen. Jan Kleian, voorzitter van vakbond Acom: „Het moet niet te veel doorschieten, anders is er geen draagvlak. Militairen worden uiteindelijk maar voor acht uur per dag betaald.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden