Update

'Leger heeft Egyptische president Morsi afgezet'

null Beeld getty
Beeld getty

Het leger heeft president Mohamed Morsi woensdag om 19.00 uur (Nederlandse tijd) meegedeeld dat hij niet langer president van Egypte is. Dat heeft een bron die dicht bij Morsi staat, gezegd tegen de staatskrant Al-Ahram. Dat staat op de website van de krant. De mededeling is nog niet rechtstreeks bevestigd door het leger of naaste medewerkers van Morsi zelf.

redactie

Eerder op woensdag gaf Essam El-Haddad, de nationale veiligheidsadviseur van president Morsi, aan dat in Egypte een 'militaire coup' op gang was gebracht. Hij zei te verwachten dat de militairen en de politie de aanhangers van de president zullen beletten nog langer te betogen.

De adviseur waarschuwde dat een militaire staatsgreep 'heden ten dage' niet kan slagen 'zonder aanzienlijk bloedvergieten'.

Een andere medewerker van Morsi, Yasser Haddara, zei dat Morsi nog normaal aan het werk is in een kantoor op het terrein van de Republikeinse Garde in een buitenwijk van de hoofdstad Caïro. Hij zei dat niet duidelijk is of de president het gebouw later op de dag kan verlaten om naar het presidentieel paleis te gaan.

Getuigen zeiden dat militairen het gebouw waar Morsi nu werkt, met onder meer prikkeldraad hebben afgezet. Ook zouden militairen verhinderen dat aanhangers van de president naar zijn paleis kunnen trekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden