Leger geeft 'Dubliners' nog opvang/Na maand van geharrewar nog honderd claimanten over

ALMERE - Het Leger des Heils vangt, ruim een maand nadat zij op straat kwamen te staan, nog steeds zo'n honderd Dublin-claimanten op. De vluchtelingen kwamen in november op straat te staan en werden na veel geharrewar tussen overheid en particuliere hulporganisaties door het Leger opgenomen.

Van een onzer verslaggeefsters

Het Leger des Heils blijft de mensen opvang bieden in verschillende centra, tot de overheid heeft bepaald wat er verder met hen gaat gebeuren. Meestal duurt het enkele maanden voor de Immigratie- en naturalisatiedienst tot een besluit komt. “Maar ook als het langer dan een jaar duurt, vangen we de mensen op.” aldus een woordvoerder van het Leger des Heils.

Dublin-claimanten zijn vluchtelingen die via een ander land van de Europese Unie in Nederland zijn gekomen. Volgens de regels van het verdrag van Dublin, moeten ze in het eerste land van aankomst asiel aanvragen. Nederland wil hen daarom uitzetten naar dat eerste land.

Aanvankelijk ging het om een groep van 123 mensen. Twee van hen zijn weer in de Nederlandse asielprocedure opgenomen, omdat ze ten onrechte tot Dublin-claimanten waren bestempeld. Andere vluchtelingen vertrokken naar familie in Nederland of 'met onbekende bestemming'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden