Leger Filipijnen herovert dorpen, vindt 24 doden

(Novum/AP) - Het Filipijnse leger heeft maandag enkele dorpen in het zuiden van het land heroverd op moslimrebellen die daar eerder op de dag minstens 24 burgers afslachtten of doodschoten. Het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) waartoe de rebellen behoren sprak van een uitbarsting van frustratie over een stagnerend vredesproces.

Bij hun terugtrekking uit het dorp Kolambugan namen de rebellen tientallen burgers mee om hun aftocht te dekken, zei de commandant van de legertroepen die Kolambugan heroverde, Antonio Supnet. In het heroverde dorp Kauswagan troffen de soldaten twintig gedode burgers aan, in Kolambugan vier. In Kauswagan waren meer dan twintig huizen afgebrand en honderden dakloos geworden dorpelingen vertrokken naar evacuatiecentra in de nabijgelegen stad Iligan, zei Supnet.

De 14-jarige William Sechico zei dat hij, zijn ouders en vijf broertjes en zusjes lagen te slapen toen hun huis in brand werd gestoken. Zijn vader kwam om, zei hij, en de rest van het gezin hield zich tot de komst van het leger verscholen in de bosjes achter het huis.

Legerleider Alexander Yano zei dat het leger een offensief was begonnen nadat de rebellen de dorpen langs de kust van de provincie Lanao del Norte met zo'n driehonderd man hadden overvallen.

De regering en het MILF bereikten kort geleden een voorlopig akkoord dat voorziet in de uitbreiding van een bestaande autonome moslimregio in het zuiden. De overwegend christelijke steden in het zuiden, die gebied zouden moeten afstaan, zijn fel tegen het akkoord en het Filipijnse hooggerechtshof heeft het akkoord geblokkeerd. De patstelling heeft de strijd tussen het leger en het MILF op het zuidelijke eiland Mindanao weer doen oplaaien. Eerder deze maand lanceerde het leger in een nabijgelegen provincie ook al een offensief om rebellen uit een aantal dorpen te verjagen. Daardoor raakten zo'n tachtigduizend bewoners ontheemd.

Volgens een woordvoerder van het MILF werden de aanvallen buiten medeweten van de leiding uitgevoerd door een afvallige commandant, Abdullah Macapaar alias Bravo. Hij zei dat de rebellen gefrustreerd zijn omdat het vredesverdrag niet wordt uitgevoerd.

President Gloria Macapagal Arroyo zei dat het leger korte metten zal maken met de rebellen, als die zich niet direct terugtrekken. De overval op de dorpen is niet alleen een schending van het - in 2003 overeengekomen - vredesakkoord, zei zij, maar ook van de aspiraties van de bevolking op vrede en vooruitgang voor heel Mindanao.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden