Update

Leger Egypte klaar om 'bloed te offeren' na ultimatum

Anti-Morsi demonstranten op het Tahrirplein in Caïro. Beeld REUTERS
Anti-Morsi demonstranten op het Tahrirplein in Caïro.Beeld REUTERS

Het opperbevel van het Egyptische leger heeft woensdagochtend op zijn Facebookpagina aangekondigd 'gereed te staan om zijn bloed te offeren' om 'de Egyptische bevolking te verdedigen tegen terroristen, radicalen of gekken'. Dat meldt persbureau Reuters.

Boven het bericht, dat is ondertekend door bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi, staat de kop 'De laatste uren'. Het 48 uur durende ultimatum dat het leger president Mohamed Morsi maandag verschafte, loopt woensdag af om 17 uur plaatselijke tijd.

Mocht Morsi voor die tijd niet zijn afgetreden, dan zal het leger de grondwet ongeldig verklaren, het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitroepen. In de nieuwe interim-regering moeten vertegenwoordigers van verschillende politieke stromingen en technocraten vertegenwoordigd zijn, maakte het leger bekend.

Volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram zijn de strijdkrachten echter van plan om Morsi te vervangen door een 'presidentiële raad' van drie man en een neutraal kabinet dat wordt aangevoerd door een hoge militair. De nieuwe leiding zou 9 tot 12 maanden als een soort overgangsregering aan de macht blijven en in die tijd een nieuwe grondwet opstellen.

Laatste kans
Het ultimatum van het leger was bedoeld als laatste kans voor Morsi om orde op zaken te stellen en een uitweg uit de politieke crisis te vinden waarin het land is komen te verkeren. Morsi gaf dinsdagnacht in een tv-toespraak aan niet van plan te zijn op te stappen. Hij noemde zich 'de hoeder van legitimiteit', erop wijzend dat hij democratisch verkozen is. Eerder had hij het ultimatum bestempeld als 'verwarrend'.

Legerleider Al-Sisi heeft aangegeven dat het leger de 'politieke en morele verantwoordelijkheid' draagt om te vermijden 'dat Egypte belandt in een donkere tunnel van conflict en onderlinge gevechten'.

Doden
Intussen gaan de onlusten in de hoofdstad onafgebroken door. De BBC meldt dat volgens het Egyptische ministerie van Gezondheid zeker 16 mensen om het leven zijn gekomen door een botsing bij de Universiteit van Caïro tussen het leger en voorstanders van het bewind van Morsi. Meer dan 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Demonstranten op het Tahrirplein projecteerden dinsdag met laser verschillende woorden in het Arabisch en Engels op een overheidsgebouw, waaronder de woorden 'Game Over'. Beeld AFP
Demonstranten op het Tahrirplein projecteerden dinsdag met laser verschillende woorden in het Arabisch en Engels op een overheidsgebouw, waaronder de woorden 'Game Over'.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden