Leger des Peils komt langs voor hoge opkomst

De meeste folders roepen op tegen het EU-verdrag met Oekraïne te stemmen

Drieduizend vrijwilligers gaan vanaf maandag langs de deuren om mensen te motiveren te gaan stemmen bij het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïene, op 6 april. De meesten zullen mensen proberen te overtuigen dat ze 'nee' moeten stemmen.

De campagne wordt georganiseerd door GeenPeil, dat ruim 400.000 handtekeningen voor de volksraadpleging wist te verzamelen, voldoende om het referendum af te dwingen. Drieduizend colporteurs hebben zich gemeld voor het 'Leger des Peils', dat op pad gaat met de oproep op de folder om op 6 april 'het verschil te maken.' De achterkant van de flyers verschilt. Voorstanders van het verdrag met de Oekraïne nemen folders mee met de argumenten voor, tegenstanders delen folders uit met redenen om tegen te stemmen. "Want mensen kunnen geen boodschap verkondigen waar ze zelf niet achterstaan", zegt organisator Bart Nijman van GeenPeil, dat onder andere met GeenStijl samenwerkt.

Er zijn twee miljoen folders gedrukt. De meeste leden van het Leger des Peils zijn tegen. Er zijn daarom een miljoen flyers gedrukt met argumenten tegen, op zevenhonderdduizend staan overwegingen vóór het verdrag en driehonderdduizend hebben een neutrale tekst.

In de eerste plaats is het GeenPeil te doen om het halen van de kiesdrempel. Het referendum is pas geldig als dertig procent van de kiesgerechtigden komt opdagen. 'Het maakt me oprecht niet uit of het voor of tegen wordt, als er maar genoeg mensen komen', zegt Nijman, die persoonlijk wel tegen het verdag gaat stemmen over economische en politieke samenwerking tussen de EU en Oekraïne.

GeenPeil is ook in actie gekomen tegen gemeenten die bij het referendum minder stembureau's inrichten dan bij gewone verkiezingen. Maandag beslist de rechter of Son en Breugel het aantal plekken waar mensen kunnen stemmen, mag terugbrengen van tien naar drie. Eerder oordeelde de rechter in Zwolle dat Oldenzaal het aantal mag beperken van 17 tot vijf.

Het Forum voor Democratie, waarmee GeenPeil ook samenwerkt, heeft gisteren van de rechter te horen gekregen dat minister Plasterk van binnenlandse zaken buiten de kwestie kan blijven. Hij hoeft gemeenten niet te sommeren net zoveel stemlokalen in te richten als bij de vorige verkiezingen, voor de provinciale staten. Het worden er nu gemiddeld tien procent minder. Gemeenten mogen daarover zelf beslissen, zegt de rechter, als ze de mogelijkheid maar bieden om te stemmen.

Het Forum voor Democratie maakt zich zorgen dat met name ouderen en gehandicapten niet bij de stembussen kunnen komen. Voorzitter Thierry Baudet noemt de uitspraak jammer. Hij kondigt aan dat zijn stichting mensen 'absoluut' gaat helpen met hun gang naar het stemlokaal. Baudet denkt aan pendelbussen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden