Leger des Heils worstelt met homostandpunt

AMSTERDAM - Homoseksuelen kunnen gewoon meedoen in het Leger des Heils, zelfs als heilssoldaat. Toch heeft het Leger een homo-onvriendelijk imago.

Nu heeft het de kans om zich daarvan te ontdoen: een nog vertrouwelijk document over alternatieve samenlevingsvormen wil de acceptatie van homosekualiteit 'open en eerlijk' bespreken en aanvaarden van wat allang gedoogd wordt.

De geheime notitie, waar de Legertop zich nog over moet buigen, biedt een overzicht van de maatschappelijke veranderingen en een theologische verantwoording.

In het nationale hoofdkwartier van het Nederlandse Leger des Heils zegt majoor Hans van Vliet dat zijn kerkgenootschap (7000 leden) 'verrijkt is door andersgeaarden'. Een andere majoor noemt dat zelfs 'bijsturing door de Geest'.

Toch is de kans op een officiële koerswijziging binnen het heilsleger miniem. Van Vliet, leider van het kerkegenootschap, wijst op de 'reële angst' voor verwijdering tussen 'uiterst rechts' -de kleine, fundamentalistische vleugel van het Leger- en de ruimdenkendere leden van het Leger. ,,We gaan niet zeggen dat we voor of tegen zijn. De enige reden om níet met een helder standpunt te komen is dat het gigantische pijn teweegbrengt. Dat kan het evangelie nooit bedoelen.''

Homo-heilssoldaat Dragstra vindt dat magertjes. ,,We weten in het Leger met de gekste mensen om te gaan, maar men raakt in verlegenheid over homoseksualiteit.''

De commandant van het Leger des Heils, waar ook de bekende professionele hulpverlening onder valt, moet besluiten of een koerswijziging gewenst is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden