Leger des Heils fraudeerde niet, maar wacht rechtszaak

Het Leger des Heils in Zwolle heeft geen financieel misbruik gemaakt van haar cliënten, blijkt uit een onafhankelijk onderzoek. Toch wordt het Leger voor de rechter gedaagd.

Van onze redactie religie & filsofie

Zwolle – Het Leger des Heils in Zwolle heeft geen fraude gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van oud-Tweede Kamerlid Aart Mosterd (CDA).

Zijn rapport werd vrijdag gepresenteerd op het hoofdkantoor in Almere. De onderzoeker gaf de hulpverleningsinstantie een aantal aanbevelingen mee. Belangrijkste advies is dat het Leger beter moet communiceren.

Een groep voormalige daklozen beschuldigde het Leger des Heils ervan ten onrechte woonlasten in rekening te hebben gebracht aan cliënten. Ook zou het uit hun naam een vergoeding voor psychische zorg hebben geïnd, terwijl die hulp niet nodig was en ook niet werd geleverd. Het Leger gaf in januari aan Mosterd de opdracht om de beschuldigingen te onderzoeken.

Mosterd komt in zijn onderzoeksrapport tot de conclusie dat er geen enkele aanwijzing is dat het Leger des Heils in Zwolle met opzet cliënten heeft benadeeld.

Dat cliënten wel dit gevoel kregen kan het oud-kamerlid overigens wel begrijpen. Bij de klagers was onduidelijkheid ontstaan over de eigen bijdrage die moest worden betaald. „De woonvoorziening is een collectieve voorziening”, legde Mosterd uit. „Zonder eigen bijdrage kan de opvang niet bestaan. Ieder individu geniet er uiteindelijk van.”

Aan individuele cliënten is volgens Mosterd door het heilsleger in Zwolle onvoldoende duidelijk gemaakt welke kosten er zijn verbonden aan de maatschappelijke opvang per cliënt, maar ook waarvoor de eigen bijdrage is bedoeld: een vast bedrag per persoon voor ’bed, bad, brood en begeleiding’.

Directeur Ine Voorham van het Leger des Heils reageerde opgelucht op de conclusie. „De integriteit van het Leger is bevestigd. Ook al weet je van jezelf dat je niet verkeerd handelt, het is toch prettig als een onafhankelijke commissie de beeldvorming corrigeert.”

Het advies om helder te communiceren met cliënten, zei ze ter harte te nemen. In het jaarverslag van 2007 wordt dit verduidelijkt, beloofde ze.

„Het is gegaan zoals het gegaan is. Daar kun je je voordeel mee doen en dat gaat het Leger des Heils dan ook doen”, aldus Voorham.

Mosterd had nog wel één tip: „Er had iets eerder samen wat aan kunnen worden gedaan. Een klacht begint vaak met een klein brandje. Als je er niets mee doet, kan het uitslaan en dan heb je er veel last van.”

Ondanks de uitkomst van het onderzoek wordt het Leger des Heils toch voor de rechter gedaagd. Siemon Goossensen, een van de initiatiefnemers van de aanklacht, zegt over ’keiharde bewijzen’ te beschikken van onrechtmatig gebruik van gelden door het Leger.

Goossensen start alsnog een civiele procedure.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden