Leger Afghanistan valt de Taliban voorlopig niet aan

Afghaanse veiligheidstroepen bewaken ingeleverde illegale wapens in de stad Herat. Beeld EPA
Afghaanse veiligheidstroepen bewaken ingeleverde illegale wapens in de stad Herat.Beeld EPA

President Ashraf Ghani heeft het Afghaanse leger opdracht gegeven om tot 20 juni geen militaire operaties uit te voeren tegen de Taliban.

Het staakt-het-vuren gaat komende dinsdag 12 juni in. Daarmee valt het samen met het feestelijke einde van de vastenmaand ramadan. Het bestand geldt niet voor de strijd tegen Al-Qaeda en Islamitische Staat.

President Ghani verwees bij zijn aankondiging naar een bijeenkomst van moslimgeestelijken afgelopen maandag in de hoofdstad Kabul. De geestelijken vaardigden toen een fatwa uit waarin ze verklaarden dat zelfmoordaanslagen volgens de islam verboden zijn. Ook riepen ze op tot een bestand. Bij de ingang van de tent waarin de geestelijken bijeenkwamen, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op. De aanslag, die aan veertien mensen het leven kostte, werd opgeëist door IS.

“Dit staakt-het-vuren is een kans voor de Taliban om bij zichzelf te rade te gaan en zich te realiseren dat ze met hun geweldscampagne de harten en hoofden niet winnen”, aldus president Ghani vandaag via Twitter.

Kritische generaal

Er is op dit moment nog geen reactie van de Taliban. Maar aan regeringszijde klinkt kritiek op het bestand. Volgens de Afghaanse oud-legergeneraal Atiqullah Amarkhel geeft het staakt-het-vuren de Taliban de kans om zich te hergroeperen. “Militair gezien is het geen goede actie”, aldus de generaal tegen persbureau Reuters. “Het geeft de vijand de kans zich voor te bereiden op meer aanvallen.”

De oorlog in Afghanistan intensiveert de laatste tijd, maar geen van beide zijden slaagt er in de overhand te krijgen. Tegelijk meldden de Amerikaanse strijdkrachten onlangs dat ‘achter de schermen’ vredesoverleg plaatsvindt met delen van de Taliban, iets dat door de Taliban-leiding zelf wordt ontkend.

Marionet van Washington

De Afghaanse president Ghani riep de Taliban enkele maanden geleden op zichzelf om te vormen tot een politieke groepering. De president zou dan in het kader van een vredesdeal bereid zijn tot vrijlating van gevangenen, nieuwe verkiezingen en een grondwetsherziening.

Maar de Taliban stellen zich tot nu toe publiekelijk op het standpunt dat zij alleen willen praten met de Amerikaanse regering. Zij noemen president Ghani een marionet van Washington en zien de Navo-troepen in hun land als een ‘bezettingsmacht’.

Lees ook: Afghaanse regering praat met Taliban

De Afghaanse regering heeft afgelopen januari in Turkije overleg gehad met vertegenwoordigers van de Taliban. Dat hebben regeringsfunctionarissen bevestigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden