Reizen

Legendes leven in het Oude Kwartier in Hanoi

Dansers voor het standbeeld van Vladimir Lenin in het Lenin Park. Beeld AFP
Dansers voor het standbeeld van Vladimir Lenin in het Lenin Park.Beeld AFP

Waar gebouwen elders in de Vietnamese hoofdstad Hanoi flink de hoogte in gaan, is de oude stad, de trots van veel Vietnamezen, intact gelaten.

Ate Hoekstra

Bij het Hoan Kiem Meer, in het centrum van Hanoi, wacht Ngo Van Dang (73) geduldig op klanten. De kunstenaar zit op een klein stoeltje en is hier om portretten van voorbijgangers te tekenen. “Dit is de mooiste plek van de stad”, vertelt hij. “Ik weet zeker dat van alles wat bezoekers in Hanoi zien, het Hoan Kiem Meer hen het meest bij zal blijven.”

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is zonder enige twijfel één van de oudste steden in Zuidoost-Azië. Al ver voor onze jaartelling begon woonden hier mensen. In die eeuwenoude stad bevindt zich het Oude Kwartier, een wijk met een historie die zeker tweeduizend jaar teruggaat en die vol zit met legendes.

Meer van het teruggegeven zwaard

Eén van die legendes is die van het Hoan Kiem meer, het ‘Meer van het teruggegeven zwaard’. Het verhaal wil dat Lê Loi, een dappere held in de vijftiende eeuw, een zwaard leende dat hem magische krachten gaf. Hij gebruikte het wapen om de Chinese bezetters het land uit te drijven. Toen zijn strijd eindelijk voorbij was, ging Lê Loi naar het meer om het zwaard aan een schildpad te geven die aan het oppervlak verscheen.

Het Hoan Kiem meer - waar de legende vorig jaar nieuw leven werd ingeblazen toen een uiterst zeldzame, bijna mythische, 180 kilo zware schildpad dood werd gevonden - bevindt zich aan de rand van het Oude Kwartier. Waar in de rest van Hanoi een bouwexplosie gaande is, is in dit deel van de stad door de jaren heen nauwelijks iets veranderd. Dat is bewust beleid van de overheid, die wil dat het Oude Kwartier zoveel mogelijk bij het oude blijft.

De tekst loopt door onder de afbeelding

De bekende rode Huc-brug geeft toegang tot de Ngoc Son-tempel Beeld colourbox
De bekende rode Huc-brug geeft toegang tot de Ngoc Son-tempelBeeld colourbox

Hoe bijzonder deze plek nog is blijkt tijdens een wandeltocht. In dit doolhof van nauwe straten en kleine steegjes speelt het leven zich grotendeels af op straat. Aziaten zitten aan kleine tafeltjes thee te drinken en sigaretten te roken. Hier en daar zitten twee mannen onder toeziend oog van buurtgenoten te schaken. Oude dametjes met rijsthoeden lopen met manden vol etenswaren rond. Jonge vrouwen zitten op stilstaande scooters en zijn in de ban van hun smartphone.

Smalle winkels

Omdat de belastingdienst in het verleden winkeleigenaren aansloeg op de breedte van hun pand, zijn veel van de winkels opmerkelijk smal en soms wel tientallen meters diep. Typisch is ook dat veel winkels zich onderscheiden door slechts één product te verkopen. Hier zijn het broekriemen, daar pruiken en even verderop verkoopt een winkel niets anders dan armbanden.

Goed uitkijkend voor voorbijrazende scooters, leidt de wandeling ook langs tempels en pagodes. In deze soms wel duizend jaar oude religieuze gebouwen zijn de legendes bijna tastbaar. Vooral de Bach Ma Temple, ‘De Tempel Van Het Witte Paard’, is bijzonder. Volgens de legende wilde toenmalige koning Ly Thai To duizend jaar geleden een tempel bouwen, maar stortte het gebouw telkens in. Tot er een wit paard aan de poort verscheen. Het dier, waarvan gezegd wordt dat het een reïncarnatie was van een lokale riviergod, wees met zijn hoeven veilige grond aan. De tempel werd opnieuw gebouwd en bleef nu wel overeind. De koning was zo verheugd dat hij besloot het paard in de tempel te eren.

Tegenwoordig is de tempel een oase van rust in een stad die niet stil te krijgen is. Bij een kleurrijk altaar bidden Vietnamezen en wordt er wierook gerookt. Het mythische paard is er met een standbeeld vereeuwigd. Voor veel toeristen is het Oude Kwartier één van de belangrijkste redenen om Hanoi te bezoeken. Toch is het geen voor het toerisme opgezet decorstuk. Waar gebouwen elders in de stad flink de hoogte in gaan en elders oude panden worden gesloopt, heeft de overheid hier bewust voor conservatie gekozen. Het is een keuze waarop veel Vietnamezen trots zijn.

Het Oude Kwartier in Hanoi Beeld Trouw SS
Het Oude Kwartier in HanoiBeeld Trouw SS

Moderne metropool

Thuy Nguyen, een speelgoedverkoopster bij het Hoan Kiem Meer, is één van hen. De 51-jarige vrouw woont al haar hele leven nabij het Oude Kwartier. Ze heeft Hanoi drukker zien worden en zien veranderen in een moderne metropool. Ook in het Oude Kwartier is niet alles meer zoals het was, vertelt ze. De elektrische tram rijdt al jaren niet meer, en de fietstaxi’s zijn nog maar een schim van het verleden. “Vroeger kon je met een cyclo de hele stad door en was het goedkoop. Tegenwoordig is de cyclo klein en duur, en mag hij het Oude Kwartier niet meer uit.”

“Toch zal dit altijd het mooiste deel van de stad blijven”, zegt Nguyen aan de rand van het legendarische meer. En misschien wel de mooiste wijk van het land. “Ik ben hier zo graag dat als ik twee dagen niet ben geweest, ik het begin te missen. Ik moet er niet aan denken hier ooit weg te gaan.”

Tips

Winkelen

Het Oude Kwartier bestaat uit tientallen verschillende straten. Voor souvenirs kun je het beste terecht bij de winkels in Hang Bong Street. Voor zilver en juwelen heeft Hang Bac Street de beste deals. ’s Avonds ga je voor een drankje naar de straatterrasjes van Ta Hien Street. Bijzonder is ook de Dong Xuan Market.

Eten

Echt Vietnamees eten kan overal in het Oude Kwartier. Pho (traditionele noedelsoep) en Bun Cha (varkensvlees met rijstnoedels) mogen niet gemist worden en kosten slechts een paar euro.

Reizen

Er gaan vanaf Amsterdam geen directe vluchten naar Vietnam. De snelste manier om in Hanoi te komen is via Parijs, Frankfurt, Moskou of Bangkok. Een ticket kost rond de 300 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden