Lege zee

Vissersboot (Koos Dijksterhuis) Beeld
Vissersboot (Koos Dijksterhuis)

Dat we met ons allen de zee leeghalen, is verbijsterend knap. Ieder schoolkind weet dat er meer zee is dan land. De diepste zee is dieper dan de hoogste berg hoog is. Hoe we ook ons best doen de regenwouden te kappen, er staan nog altijd woudreuswouden overeind.

Maar die lastige, onzichtbare, enorme onderwaterwereld weten we leeg te halen! Vorige week kwam er weer een alarmerend bericht van de Algemene Rekenkamer over overbevissing op de Noordzee. Voorraden opmaken, dat kunnen we. In 1988 stierf kabeljauw uit voor de Noord-Amerikaanse kust. Nu peilen drijvende visfabrieken met hun radar afgelegen zeeën tot kilometers diepte.

Zelfs onder het zee-ijs van Antarctica. De vis raakt ook daar op. Het zijn grote dieren, ze planten zich traag voort. Vissers stappen vast over op de vangst van krill. Krill is het wriemelende leven in zee dat zowel minivisjes als reuzenhaaien en vinvissen voedt. Als krill wegvalt, stort de piramide in. Maar die piramide hebben we al weggevangen, dus wat zou het?

In een persbericht van de Wageningen Universiteit vraagt buitengewoon hoogleraar mariene ecologie prof. dr. Han Lindeboom zich af of het uitsterven van kabeljauw te wijten is aan toeval of aan wereldwijd opgetreden ecologische veranderingen.

Toeval? Er zijn natuurlijk meer invloeden op de visstand, maar dat daardoor juist de commercieel beviste vissoorten uitsterven, zou wel heel toevallig zijn! Voor de Noordzee is volgens Lindeboom aangetoond dat klimaatfactoren, de nutriëntensamenstelling en de algensamenstelling veranderden. De enige menselijke invloed die hij noemt is zandsuppletie. In zijn oratie afgelopen donderdag pleitte hij voor langdurig onderzoek. En ondertussen onbekommerd doorvissen? Wordt Lindebooms buitengewone leerstoel misschien betaald door de visserijsector?

www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Noordzee081029.htm

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden