Lege winkelstraat of vol outletcentrum?

Gelderland verzet zich tegen nieuw winkelcomplex bij Zevenaar

CYRILLE KLAASSEN

Zevenaar wil een reusachtig outletcentrum, maar de rest van Gelderland vreest de gevolgen. De Raad van State beslist.

12.000 vierkante meter aan nieuwe winkels met merkkleding, schoenen en sportkleding, bijna vierhonderd extra banen en minimaal twee miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Voor de zestig tot tachtig miljoen euro die het winkelcomplex kost wordt gezorgd. Dat is wat projectontwikkelaar Stable belooft op bedrijventerrein 7Poort aan de A12. De gemeente hoeft alleen maar te tekenen bij het stippellijntje.

Maar winkeliers in de binnenstad van Zevenaar, de meeste omliggende gemeenten en de provincie Gelderland zijn argwanend. De komst van een koopjesfabriek aan de rand van de stad zorgt in het stadshart van Zevenaar en dat van buurgemeenten voor een omzetverlies van tussen de 8 en 17 procent, blijkt uit onderzoeken. Dat de koopjesjagers ook een bezoek zullen brengen aan een van de steden of dorpen in de streek gelooft niemand. Dus stapten veertien partijen, waaronder de provincie, naar de Raad van State. Die doet binnenkort uitspraak.

Jammer, vindt wethouder Anja van Norel (ruimtelijke ordening, Lokaal Belang) dat. Volgens haar zien de tegenstanders het te somber in. "Maar we begrijpen de angst en nemen daarom compenserende maatregelen. Zo komt er een goede verbinding met het centrum. Bijvoorbeeld met een shuttlebus. En de gemeente krijgt in het winkelcomplex een ruimte om de regio te promoten. Het gemeentebestuur wil ook geen lege binnenstad."

Fons Wenting, eigenaar van Wenting Fietsen in Zevenaar en voorzitter van het Algemeen Ondernemersverbond Zevenaar, is niet overtuigd. Nu al staat zo'n elf procent van de winkelruimte in zijn stad leeg. "We vrezen dat het hart uit onze stad wordt getrokken", zegt hij. "Elke euro die de klant in het outletcentrum achterlaat, kan hij hier in de binnenstad niet meer achterlaten." Ook PvdA-gedeputeerde Josan Meijers is er niet gerust op en maakt zich zorgen om verpaupering van de omliggende binnensteden. "Steden als Arnhem en Doetinchem hebben het nu al lastig."

Nederland telt drie outletcentra, in Roermond, Lelystad en Roosendaal. Die laatste twee zijn op de tekentafel van Kees Woltering ontstaan. Hij is directeur van Stable en als bedenker van het plan in Zevenaar oorzaak van de onrust. "Een outlet bouwen is net als een kerncentrale bouwen", verzucht hij. "Maar in plaats van energie te steken in deze rechtszaak, kunnen winkeliers zich beter richten op hun eigen binnenstad. De consument wil sfeer en gezelligheid, een dagje uit. Een outletcentrum biedt dat. Maar als ik dan zie dat in het centrum van Arnhem in maart nog de kerstverlichting brandt omdat niemand weet wie het licht uit moet doen..."

De cijfers geven Woltering gelijk. De drie outletcentra in Nederland zien elk jaar hun omzet en bezoekersaantallen toenemen. Alle drie zijn ze bezig hun winkeloppervlak fors uit te breiden. "De consument is dus enthousiast. En dáár gaat het tenslotte om", meent Woltering, die vervolgens wijst op de gunstige ligging van Zevenaar. "Het is meer dan een uur rijden naar de andere outletcentra, terwijl het outletcentrum dankzij de ligging aan de Duitse grens ook veel Duitsers zal trekken."

Meer winkeloppervlak in een tijd waarin de detailhandel na zware jaren nét weer een beetje opkrabbelt - Ton Bos heeft er grote moeite mee. Verdere uitholling van de binnensteden moet koste wat kost worden voorkomen, zegt de retaildeskundige. "We hebben in Nederland veel te veel vierkante meters winkeloppervlak. We kunnen prima af met twintig procent minder. De helft van de winkels in Nederland verkeert nu al in moeilijkheden. En wat weg is komt niet meer terug."

Toch moeten winkeliers ook zichzelf achter hun oren krabben, vindt Bos. "Negentig procent van de winkels die in de problemen komt is daar zelf schuldig aan. Ze hebben te weinig aanpassingsvermogen en beconcurreren elkaar in plaats van samen te werken. De meeste binnensteden zijn absoluut aantrekkelijk te maken. En uiteindelijk kan niets op tegen een historische binnenstad met een kloppend hart."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden