Lege plekken V&D's raken weer gevuld

na het faillissement | Een gevarieerd palet aan bedrijven toont belangstelling voor de voormalige panden van V&D

Met het faillissement van V&D kwamen er in een keer 350.000 vierkante meters aan winkelruimte leeg te staan. Langzamerhand lijkt er voor een deel van deze ruimte weer een invulling te komen. Tijd voor een tussenstand.

In Arnhem heeft de Nederlandse ondernemer Inge van Kemenade een nieuw filiaal van haar winkelketen Topshelf geopend in de voormalige V&D. Ook gaat Topshelf de voormalige V&D-panden in Nijmegen en Groningen betrekken, maakte het bedrijf gisteren bekend. Topshelf kijkt nog verder, onder meer in Brabant op maar liefst twee plekken: Eindhoven en Breda. Hier zijn nog geen knopen over doorgehakt.

Topshelf stond tot dusver bekend als sportmodewinkel, maar wil nu uitgroeien tot een warenhuis met een breed assortiment. Zo zijn er voor de winkels in Nijmegen en Groningen plannen voor afdelingen met kleding, schoonheidsartikelen, tassen, schrijfwaren, schoolspullen en serviesgoed. Ook komen er een bloemist, een chocolaterie en een kapper. Restaurantketen La Place komt terug, uitgebaat door nieuwe eigenaar Jumbo.

In Zaandam en Leeuwarden opent het Spaanse modebedrijf Inditex twee winkels van kledingwinkel Zara in de voormalige V&D-panden. En in Deventer komt een H&M. Deze laat waarschijnlijk wel een lege plek achter elders in de stad.

De Canadese warenhuisgigant Hudson's Bay heeft zijn oog ook laten vallen op een fors aantal voormalig V&D-warenhuizen. Aangezien de contracten nog niet getekend zijn, wil het bedrijf officieel nog niet zeggen op welke plekken het aast, maar volgens vastgoedadviseur Colliers gaat het onder meer om Almere, Amstelveen, Amersfoort, Leiden, Zwolle en Den Bosch. Volgens Arjan Ouwehand van Colliers zou Hudson's Bay per pand gemiddeld zo'n 15 miljoen euro willen bijdragen voor renovatie.

In Amsterdam komt de flagshipstore van Hudson's Bay, maar niet in de voormalige V&D, zo werd deze week bekend. Toch zou het best kunnen dat het Canadese bedrijf alsnog aast op het pand in de Kalverstraat, zegt Ouwehand van Colliers. "Bijvoorbeeld voor de andere formule die ze gaan neerzetten, Saks OFF 5th."

Anders dan bij het faillissement van de schoenenwinkels van Macintosh trekken de lege panden van V&D nog altijd veel aandacht van media en de politiek, zegt Ouwehand. "Je ziet dan ook dat gemeenten actief bezig zijn om een goede oplossing te vinden, ook op plekken die minder kansrijk zijn." Een voorbeeld van zo'n minder kansrijke winkelruimte is de voormalige V&D in Oss. De gemeente zou daar graag een bibliotheek vestigen, maar tot dusver kunnen de vastgoedeigenaar en de gemeente het niet eens worden over de huur, aldus Ouwehand.

In andere steden zoeken vastgoedeigenaren hun heil in een tijdelijke invulling. Zo openen in Beverwijk en Alphen aan de Rijn tijdelijke woonwinkels onder de naam WoonXL. Meubelbedrijf De Zeehoek, het bedrijf achter WoonXL, kijkt naar meer locaties, waaronder Alkmaar en Venlo.

Ouwehand vindt dat er al heel wat is gebeurd sinds de V&D's hun deuren sloten. "Je moet je voorstellen dat al die vastgoedeigenaren hun panden opnieuw moeten bekijken, taxeren en inventariseren wat er aan achterstallig onderhoud moet gebeuren. Vervolgens moeten verschillende alternatieve scenario's worden doorgerekend."

Maar het moet niet te lang duren om een nieuwe bestemming te vinden, zegt Ouwehand. "Als dat na een jaar nog niet is gelukt, wordt het lastig." Maar tot slopen zal het ook weer niet snel komen. "Aangezien het gaat om panden in binnensteden is het ombouwen naar woningen nog altijd een redelijk gunstige optie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden