'Legalisering xtc maakt drug veiliger'

MAAIKE VELDMAN

Ze zullen vandaag weer grif van de hand gaan: xtc-pillen. Op feestdagen wordt de populaire maar verboden drug veel gebruikt. Leden van de Jonge Democraten gaan de komende weken met hun campagne de straat op om pillen uit te delen in de grote steden. Eva van Sloten, een van de initiatiefnemers, vertelt waarom de drug volgens de junioren van D66 moeten worden gelegaliseerd.

Wat is jullie plan van aanpak?

"We gaan de komende weken in verschillende grote steden - waaronder Amsterdam, Groningen en Rotterdam - pillen uitdelen: pepermuntjes die eruit zien als drugs. Dat gaan we doen om aandacht te vragen voor de problematiek rond xtc. Aan de pillen zit een flyer van het Trimbos Instituut, een organisatie die onderzoek doet naar drugs. Daar doen we ook onze eigen MDMJA-flyer bij, waar informatie op staat over de gevaren van de partydrug. MDMJA is de naam van onze campagne, waarmee we ja zeggen tegen MDMA, de werkzame stof in xtc. We hopen aandacht te krijgen voor het probleem en de discussie over het xtc-gebruik aan te wakkeren. De legalisatie van xtc, gereguleerd en streng gecontroleerd, is uiteindelijk ons hoofddoel."

Waarom de drug legaliseren en geen ontmoedigingscampagne voeren?

"Ontmoedigen is nu al decennialang het beleid, maar dat werkt gewoon niet. Door legalisatie kan de drug gereguleerd worden, zoals bij alcohol en tabak. Gebruikers worden geïnformeerd, en de samenstelling wordt 'veilig'. We zijn niet voor het gebruik van drugs. Maar door te legaliseren kan het aantal doden door drugs sterk dalen."

Wat is het probleem van xtc?

"Xtc is een van de meest gebruikte drugs onder jongvolwassenen. Toch is de informatie die hierover bekend is bij de gebruikers erg beperkt. Daarnaast komt veel xtc uit het criminele circuit en is daardoor erg gevaarlijk, omdat er naast de werkzame stof MDMA, veelal ook nog andere troep in de pillen zit. Hierdoor is het xtc-gebruik zelfs dodelijk."

Wat denken jullie met jullie campagne te bereiken?

"We willen in ieder geval de discussie over het onderwerp aanzwengelen. Daarnaast willen we mensen laten nadenken over het legaal maken van xtc. Dat is volgens ons namelijk de enige manier om de verkoop goed te reguleren en te controleren."

Hoe gaat jullie samenwerking met Trimbos eruit zien?

"In overleg met Trimbos delen we bij de pillen ook flyers van hen uit, over hoe je xtc op de veiligste manier kunt gebruiken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden