Analyse

Legalisering wietteelt stapje dichterbij,

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de allerlaatste vergaderweek voor de verkiezingen heeft de Tweede Kamer ingestemd met het reguleren van de wietteelt. In de Eerste Kamer zullen alle ogen gericht zijn op de VVD.

Nicole Besselink en Bart Zuidervaart

Een jaren lang onhaalbaar geachte politieke meerderheid heeft dinsdag ingestemd met het reguleren van de wietteelt. Met 77 om 72 stemmen wist D66’er Vera Bergkamp haar initiatiefwetsvoorstel door de Tweede Kamer te loodsen. Daarmee is het lot van de wet nog niet bezegeld, want in de Eerste Kamer is een meerderheid verre van zeker.

Bergkamp wil bij wet regelen dat de overheid toezicht gaat voeren op de productie en verkoop van wiet. Daarmee moet er een einde komen aan de huidige situatie, waarbij coffeeshophouders hun waar wel mogen verkopen, maar niet legaal kunnen inkopen. Door de teelt te reguleren, weet de consument ook of hij kan vertrouwen wat hij rookt, stelt Bergkamp.

Moeizame meerderheid

Tot afgelopen najaar leek een meerderheid tijdens Rutte-II hiervoor onvindbaar. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP waarschuwden steevast dat legaal geproduceerde hennep vooral illegaal over de grens zou verdwijnen, dat de controle op de teelt de politie op kosten zou jagen en dat legalisering het signaal zou afgeven dat met drugsgebruik niets mis is.

Het tij keerde toen ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren zich eind vorig jaar onverwachts achter Bergkamp schaarden; legalisering zou volgens het duo de vrijheid van de burger ten goede komen. In sneltreinvaart nam de Kamer het voorstel daarop in behandeling om het deze dinsdag, in de laatste vergaderweek voor de verkiezingen, naar de Eerste Kamer te sturen.

Over haar kansen in de senaat rept Bergkamp in een eerste reactie niet, maar duidelijk is dat ze daar kan rekenen op weerstand. Met de partijen die haar voorstel gisteren in de Tweede Kamer hebben gesteund, komt ze aan de overkant van het Binnenhof vijf zetels tekort voor een meerderheid. De volgende verkiezingen voor de senaat zijn in 2019.

Toch zal Bergkamp zich niet geheel kansloos achten. VVD-bewindslieden toonden zich de afgelopen jaren geharnaste tegenstanders van legale wietteelt, maar partijleden dwongen in november een koerswijziging af. Onder druk van Brabantse politici staat nu in het verkiezingsprogramma dat de VVD ‘het beleid rond softdrugs slimmer reguleren’ wil.

Hoe de liberalen die slimmere regels voor zich zien, zal zich na de verkiezingen moeten uitkristalliseren, mogelijk al tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Vanmiddag stemde de VVD-fractie unaniem tegen het D66-voorstel. Zelfs oud-staatssecretaris Fred Teeven, al weken afwezig door ziekte, zat in de Kamerbankjes in een poging om te voorkomen dat het drugsbeleid, waar hij met oud-minister Ivo Opstelten aan werkte, op de helling gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden