Lega en Vijfsterrenbeweging ruiken winst

Ook de laatste poging tot formeren is stukgelopen. Beeld Getty Images
Ook de laatste poging tot formeren is stukgelopen.Beeld Getty Images

De politieke impasse in Rome is compleet. De winnaars van de laatste verkiezingen denken er een slaatje uit te kunnen slaan.

Na twee maanden vruchteloze formatiegesprekken krijgt Italië een 'neutrale' regering die tot het einde van dit jaar aanblijft. Althans, dat is wat president Sergio Mattarella heeft besloten en wenst.

De verwachting is dat Mattarella vandaag met de namen komt van de Italianen die ermee hebben ingestemd om in die tijdelijke regering plaats te nemen. De media gokken op een gezaghebbende professional zonder een duidelijke politieke kleur als premier: topdiplomate Elisabetta Belloni en rechter Marta Cartabia worden genoemd, net als econoom Carlo Cottarelli.

Maar wat president Mattarella wenst, is niet wat de meeste politieke partijen wensen. De jonge anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de rechtse anti-immigratiepartij Lega zien zo'n overgangsregering helemaal niet zitten. De Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in het parlement, kondigt aan dwars te gaan liggen. Leider Luigi Di Maio: "Wij gaan niet voor een neutrale regering stemmen want die bestaat uit mensen die geen band hebben met de bevolking."

Wanneer het parlement - naar verwachting volgende week - wordt gevraagd om voor of tegen deze overgangsregering te stemmen, zullen die twee partijen die regering wegstemmen, daar hebben de Lega en de Vijfsterrenbeweging samen voldoende zetels voor. Als dat gebeurt, onstaat een voor Italië unieke situatie: dan moet Mattarella het parlement ontbinden en komen er nieuwe verkiezingen nadat de eerdere verkiezingen geen regering opleverden. Ook nog nooit vertoond: parlementsverkiezingen in juli. Want daar lijkt het nu op uit te draaien. Di Maio zei gisteren op de radio dat 22 juli zijn favoriete datum is.

Vakantietijd

President Mattarella heeft hierover naar verluidt zwaar de pest in. "Er is altijd vermeden om in de zomer verkiezingen te houden, omdat het voor veel kiezers dan moeilijk is om hun stem uit te brengen", benadrukte hij maandagavond nog, na de laatste ronde formatiegesprekken.

In juli zijn de scholen dicht en miljoenen kiezers op vakantie, of in ieder geval niet in de gemeente waar ze staan ingeschreven en stemmen. De Italianen zijn immers extreem fanatieke huizenbezitters die vaak een tweede huis aan zee of op het platteland hebben, waar ze 's zomers de hitte van de stad ontvluchten. Silvio Berlusconi en zijn Forza Italia hebben daarom laten weten ook geen voorstanders te zijn van verkiezingen in juli, omdat de opkomst dan laag zal zijn. De herfst is beter, vinden zij.

Maar Di Maio en Lega-leider Matteo Salvini lijken niet te kunnen wachten om in hun nette pakken de drukke stranden af te gaan om campagne te voeren. Ze zijn ervan overtuigd dat ze bij nieuwe verkiezingen meer stemmen zullen krijgen dan op 4 maart. Allebei denken ze kiezers weg te kunnen halen bij de verliezers van die verkiezingen: de centrumrechtse Forza Italia en de centrumlinkse Democratische Partij.

Politiek commentatoren vragen zich af of het na nieuwe verkiezingen ineens wél zal lukken om een regering te vormen. Ze vrezen dat Italië ook dan niet uit de impasse komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden