Lega, de partij die Berlusconi rechts inhaalt

Matteo Salvini vindt dat 'Italië weer normaal moet worden', onder andere door migranten het land uit te zetten. Beeld AP
Matteo Salvini vindt dat 'Italië weer normaal moet worden', onder andere door migranten het land uit te zetten.Beeld AP

Het vroegere Lega Nord, dat streed voor een onafhankelijk noord-Italië, verlegt nu als 'Lega' zijn terrein naar het voorheen zo verguisde zuiden. 'We zijn allemaal Italianen.'

"Als er een baan is, moet die naar een Italiaan gaan. Komt er een sociale woning vrij? Naar een Italiaan. Wij produceren zelf het beste voedsel ter wereld, dus weg met die olijfolie uit Tunesië en sinaasappels uit Marokko. De Italianen eerst." In het zaaltje van het hotel klappen de toehoorders van Matteo Salvini enthousiast en roepen: "Bravo!"

Buiten liggen er hopen sneeuw en is het on-Italiaans steenkoud, maar de leider van de Lega trekt honderden kiezers als een magneet naar binnen. Want ook hier in Rieti, een stadje in midden-Italië dat tegen de Apennijnen aanleunt, doen Salvini en zijn Lega het goed.

Toen Salvini (44) in 2013 leider van de partij werd, heette die nog Lega Nord en was de droom een onafhankelijk noorden. Maar hij heeft 'Nord' uitgewist en gaat tegenwoordig ook naar voorheen vijandelijk grondgebied om kiezers te overtuigen. Niet zo lang geleden noemde hij zuiderlingen nog misprijzend 'terroni' (boeren) en vond hij de inwoners van Napels stinken, maar vandaag in Rieti zegt hij: "De Lega heeft ervoor gekozen te groeien, om alle Italianen te omarmen".

Woede

Dankzij die metamorfose kan de partij zondag bij de parlementsverkiezingen rekenen op zo'n 14 procent van de stemmen, zeggen opiniepeilers. In spijkerbroek en bubbeljas en in gewone spreektaal - net als veel Italianen vloekt hij vaak - verwoordt Salvini de woede en frustratie van miljoenen kiezers van bovenin tot onderaan de Italiaanse laars.

Die woede richt zich met name op de economische malaise en op de honderdduizenden bootmigranten die het land zijn binnengekomen en asiel aanvragen. "De meesten zijn geen echte vluchtelingen", zegt Salvini in het zaaltje. 

"Ik zie niet dat zij hebben geleden. Ik zie gezonde jongens, die mooie tennisschoenen dragen, en die klagen over de kwaliteit van het eten in hun opvangcentrum. De meesten zijn illegalen, die stelen en verkrachten. Er is maar één oplossing: ze moeten het land uit. Het kan toch niet zo zijn dat zíj worden onderhouden terwijl er geen geld is voor een Italiaanse gehandicapte of bejaarde? Italië moet weer een normaal land worden." Opnieuw applaus.

Tegen de EU

Economen maken er gehakt van, maar Salvini belooft ook om de pensioenleeftijd - die in 2011 is opgetrokken naar 67 jaar - te verlagen. Dat slaat aan, net als zijn kritiek op de Europese Unie. In dit zaaltje benadrukt Salvini dat Italië jaarlijks 20 miljard euro meer aan 'die club' geeft dan het terugkrijgt. "En in ruil daarvoor legt die club ons bezuinigingen op en vult ons land met immigranten. Dat is dus een slechte club. Ik zeg: óf ze veranderen de regels, óf wij veranderen." 

Op televisie en Facebook verkondigt Salvini vaak dat Italië uit de EU moet stappen, en dat de euro - die hij een vermomde Duitse mark noemt - puur slecht is voor de Italiaanse economie. Hoe een en ander in zijn werk moet gaan, vertelt hij er niet bij.

Patrizia Filippi (63) - roodgestifte lippen, een permanentje in het bruingeverfde haar - staat na afloop in de lange rij om samen met Salvini op de foto te gaan. Ze straalt wanneer ze naast hem komt te staan en hij haar over haar hoofd aait. 

Filippi heeft er geen moeite mee dat de partij uit het noorden nu hier, niet ver van Rome, kiezers wil aantrekken. "We zijn allemaal Italianen", zegt ze. Filippi gaat zeker op de Lega stemmen. "Ik ben een werkloze supermarktcassière. Ik kan nergens werk vinden. Hoe kunnen wij hier al die immigranten hebben als er voor ons al niet genoeg banen zijn? Dat is geen racisme, dat is gezond verstand."

'Gedroomde minister'

Lega is een stuk rechtser dan Berlusconi's Forza Italia, maar de twee zijn een strategische lijstverbinding aangegaan. Die coalitie lijkt met zo'n 37 procent van de stemmen te gaan winnen. Erbinnen wordt Forza Italia naar verwachting ietsje groter dan de Lega. Berlusconi zegt in Salvini een perfecte minister van binnenlandse zaken te zien. Mocht deze coalitie de meeste stemmen krijgen en Lega is de grootste, dan wordt Salvini premier.

Bekijk hier hoe Salvini zich presenteert op zijn YouTube-kanaal.  

Lees ook: Met de verkiezingen in zicht zwakt de euroscepsis bij de populistische partijen in Italië flink af.

En: Het thema van de verkiezingen in Italië lijkt een uitgemaakte zaak: immigratie is hét onderwerp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden