Leg mobiel weg bij het spelen

Baby houdt aandacht langer bij speelgoed als ouders daarin het goede voorbeeld geven

Leg die smartphone weg wanneer u met uw baby aan het spelen bent. Mede door de focus van hun ouders leren jonge kinderen hun aandacht te houden bij bijvoorbeeld hun speelgoed. Hoe langer ouder en kind samen naar het speelgoed kijken, hoe makkelijker het kind zijn blik daarop houdt. Ook later, als mama alweer met iets anders bezig is. Gedragswetenschappers van Indiana University wisten dat met oogcamera's bij ouder en kind aan te tonen.

Een belangrijke constatering, want juist in die jonge jaren wordt het vermogen tot aandacht vasthouden gesmeed, schrijven ze in vakblad Current Biology. Wie in zijn eerste levensjaren het focussen niet krijgt voorgedaan, ondervindt daar als volwassene problemen van.

Met zogeheten eye-trackers op hun hoofd speelden 36 vaders en moeders met hun éénjarige zoon of dochter. Drie speeltjes passeerden daarbij de revue. De camera's legden precies vast hoelang wie naar wat keek. De ouders wisten niet wat er precies werd onderzocht - ze zouden hun ogen anders misschien strak op het speelgoed houden om hun goede ouderschap te etaleren.

Er is een duidelijke samenhang tussen de aandacht van ouder en kind. Staarden een moeder en kind samen meer dan 3,6 seconden naar het speelgoed, dan voegde het kind daar nog gemiddeld 2,3 seconden aan toe, nadat moeder haar blik afwendde. Keken ze samen korter, dan bleef het kind ook daarna korter gefocust.

Die luttele seconden lijken misschien weinig verschil te maken. Toch spelen veel kinderen elke dag met hun ouders. Vermenigvuldig die korte momentjes met alle 365 dagen in een jaar, en het belang van geconcentreerd spelen wordt duidelijk.

"Een belangrijke eerste stap", noemt hoogleraar eerste taalverwerving Claartje Levelt (Universiteit Leiden) dit onderzoek. "Vervolgonderzoek kan hierop voortborduren met instructies voor de ouders. Sommigen kunnen dan met opzet vaak op hun mobieltje kijken bijvoorbeeld, waar anderen juist blijven turen naar het speelgoed." Zo kan het verband tussen de gedeelde aandacht en die van het individuele kind verder in kaart worden gebracht.

"Het onderzoek zegt nog niets over gezamenlijke aandacht bij een éénjarig kind en het kunnen focussen op latere leeftijd. Daarvoor is een veel langer onderzoek nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden