column

Leg een cordon sanitaire rond die dure uitzendbureaus!

Beeld Maartje Geels

Na mijn havo-examen leek de vakantie wel eeuwig te duren en ik besloot een baantje te nemen. Zo kwam ik terecht bij een telemarketeer die stofzuigers verkocht. 

Het werk was betrekkelijk simpel. Ik kreeg een telefoonboek van de regio en moest, beginnend bij de letter A, nummers gaan bellen, met de bedoeling mensen zover te krijgen dat ze een afspraak wilden maken met een echte verkoper. Hij zou ze dan in een sessie van zo’n twee uur een stofzuiger van 2000 gulden proberen aan te smeren. Voor iedere verkochte stofzuiger kreeg ik zelf 50 gulden, wat ik heel wat vond. Ik kon beter ook bekenden bellen, zei de man die mij inwerkte, want die durfden minder goed nee zeggen. Ouderen waren ook goed.

Ik kan me niet meer precies herinneren wanneer ik het heb gelezen en of ik het erin heb gelezen, maar ik meen dat Joseph Heller in zijn boek ‘Something Happened’ uitlegt wat het verschil is tussen verkopers en normale mensen. Normale mensen, vertelt hij, kunnen best iets verkopen, zolang ze maar geloven in de nut en waarde van het product. Een verkoper is een monster dat alles verkoopt waarvan de baas wil dat het verkocht wordt. Of het nu rommel is, of onethisch, het interesseert hem niet. Dit verklaart vermoedelijk waarom ik na twee dagen als telemarketeer mijn ontslag al weer nam. Van de 50 gulden die ik verdiend had aan een arme stakker kocht ik twee cd’s.

Geen eten

In het primair onderwijs treft men over het algemeen weinig van het type verkoper aan, maar nu het lerarentekort groeit krijgen scholen wel te maken met dit soort figuren in de vorm van uitzendbureaus zoals Maandag. Ze proberen leraren te paaien om weg te gaan bij hun werkgever, om iemand vervolgens voor het dubbele bedrag terug te verhuren. Zo verdienen zij flink aan de problemen in een toch al zo getroebleerde sector.

Met een – ongetwijfeld – naderende griepgolf zitten veel schoolbesturen weer in dubio: zoveel leerlingen zonder een leraar voor de klas, of het monster voeden. Ik sta niet in hun schoenen, maar we kunnen in het onderwijs een voorbeeld nemen aan een aantal ziekenhuizen dat een cordon sanitaire heeft opgetrokken rond uitzendbureaus, niet alleen voorkwam dit – in hun geval – een leegloop van verplegend personeel, het maakte de markt ook oninteressant voor dit soort asociale, rovende partijen.

Of de regering ooit bij zinnen komt en iets doet aan de salariskloof tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs weten we niet zeker, maar wat we wel zeker weten is dat monsters die geen eten krijgen allemaal zullen sterven.

Lees alle columns van René Kneyber in ons dossier.

Lees ook:

Hoe krijgen we meer goede leraren voor de klas? Ze beter belonen is punt één

Leerlingen die nu een studie moeten kiezen, willen weten wat een baan ze oplevert. Als blijkt dat voor de klas staan op een middelbare school honderden euro's per maand meer betaalt dan op een basisschool, is de keuze snel gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden