Leg die smartphone eindelijk eens weg - het doet je echt goed

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Vroeger heette het: 'hij is overspannen'. Het klonk wat vaag maar iedereen wist waar het om ging. Wie overspannen is, kan niet werken. Tegenwoordig heet het 'burn-out'. Niet minder vaag, maar de betekenis is dezelfde. Dus als TNO en CBS melden dat vorig jaar één op de zeven werknemers 'burn-outklachten' had, weten we dat het ernstig is gesteld met de geestelijke en fysieke gezondheid van de werkvloer. Is het de prijs die we betalen voor de vaak zo geroemde hoge arbeidsproductiviteit van ons land? Een oplossing is in ieder geval niet eenvoudig, zo complex kan de oorzaak van overbelasting zijn. Soms speelt ook de stress van het spitsuurgezin mee. Of leidt de mantelzorg gecombineerd met werk tot overbelasting. Ook de arbeidsmarkt bevordert werkstress, zo bewijst de jonge collega die van contract naar contract voorthobbelt en zich drie keer in de rondte werkt, hopend op een vaste aanstelling.

Werkgevers én werknemers moeten elkaar dan ook ruimte gunnen. De eersten bijvoorbeeld door ook oog te hebben voor het privéleven van werknemers. Op hun beurt moeten die ook 'nee' durven zeggen tegen de vanzelfsprekendheid dat je altijd maar inzetbaar of oproepbaar bent. Te gemakkelijk wordt dat verward met 'hart hebben voor de zaak'.

Feit is dat de grens tussen werk en privé niet meer zo helder is als twintig of dertig jaar terug. Van tevoren konden we de impact ervan nauwelijks vermoeden maar apparaten als laptops, tablets en smartphones, hét symbool van de permanente bereikbaarheid, hebben inmiddels een lang niet altijd even gezonde greep op ons (privé)leven. Ze maken het gemakkelijk én verleidelijk om 's avonds thuis door te werken.

Per saldo zijn we verleerd om ons brein rust voor herstel te gunnen, waarschuwden ggz-instelling Skils en de Radboud Universiteit afgelopen week. "We zijn verslaafd aan efficiëntie, prikkels en afleiding", aldus Skils-onderzoeker Ulrike Leons in deze krant. Een belangrijke waarschuwing. Ons brein is te vaak een motortje van 1100 cc dat moet presteren als een tweeliter. Dat kan verkeerd gaan. Inmiddels is ook bekend dat sociale media het leven van bijna de helft van de jongeren negatief beïnvloeden en zelfs stevige verslaving oproepen.

Daarom is er veel te zeggen voor de oproep van Leons c.s. om na een uur werk even een minuutje te niksen. En weersta de lokroep van die eeuwige smartphone. Of maak eindelijk die boswandeling die vorige maand ook al niet door kon gaan. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden