Lefevere in het nauw gebracht

door John Graat

Patrick Lefevere wierp zich het afgelopen jaar op als voorvechter in de strijd tegen doping. Nu wordt de Belgische wielerbaas ervan beschuldigd jarenlang aangezet te hebben tot illegale praktijken.

De grootste krant van Vlaanderen Het Laatste Nieuws pakte gisteren fors uit met verhalen over Lefevere die dertig jaar ’dealen en afkicken, frauderen en verklikken, amfetamines en epo’ achter de rug zou hebben. Hij zou zelf als renner verslaafd zijn geweest en ook gehandeld hebben in amfetaminen.

Als ploegleider en manager zou Lefevere van de hoed en de rand hebben geweten over de medische preparatie van zijn renners. De verhalen zijn gebaseerd op acht bronnen, zes blijven anoniem. De kwestie zorgde gisteren voor veel commotie in België.

Lefevere (52) ontkent alles en kondigde al juridische stappen tegen de krant aan. De Vlaming behoort tot de invloedrijkste mensen in het profwielrennen. Hij is behalve baas van de QuickStep-ploeg van Tom Boonen ook voorzitter van de verenigde Pro Tour-ploegen. Hij voerde vooral het afgelopen jaar het woord namens de teams die zich hard opstelden tegen verdachten van doping. Lefevere kreeg daarbij vaak het verwijt hypocriet te zijn, gezien zijn eigen verleden.

In de affaire Operacion Puerto nam hij steeds extreme standpunten in. In Straatsburg, daags voor de Tourstart, zei dat hij wat hem betreft alle bedriegers met vijf kilo lood aan hun benen in de rivier gesmeten mochten worden. Hij verklaarde dat hij nooit een renner zou aannemen die contact heeft gehad met de Spaanse dopingarts Fuentes. Lefevere was recent ook voorstander van het verstoten van Discovery Channel omdat ze Ivan Basso toch hadden gecontracteerd.

Met zijn houding kweekte hij veel weerstand. Lefevere hield er in het nabije verleden immers nog een andere moraal op na. Zijn fameuze Mapei-ploeg uit de jaren negentig was niet onomstreden. Veel renners werd begeleid door artsen als Ferrari en Cecchini. Zijn grootste beschermeling Johan Museeuw bleek jaren doping te hebben gekregen van een ex-veearts. Museeuw werd daarvoor geschorst maar Lefevere nam hem wel aan voor de public relations – niet nadat hij zijn eigen straatje uitgebreid had schoongeveegd via de media. Naar aanleiding van de berichtgeving over Lefevere biechtte Museeuw gisteren op dat hij op het einde van zijn carrière doping heeft gebruikt. ,,Ik heb het spel niet eerlijk gespeeld.”.

Rabobank-renner Max van Heeswijk, die van 1999 tot en met 2002 in dienst van Lefevere reed, vertelde in 2004 in de Volkskrant: „Ze hebben me ontslagen omdat ik de medicijnen van de ploeg niet wilde nemen. Lefevere wilde dat ik aan de Prozac ging. Ik was ertegen. Ik wil geen medicijnen om mijn problemen op te lossen. Waar eindigt het dan? Voor je het weet ben je verslaafd.”

Wie zich met zo’n reputatie opwerpt als voorvechter tegen doping lokt reacties uit. De zwakte van de publicaties in Het Laatste Nieuws is dat veel bronnen anoniem blijven. Er wordt een Italiaanse arts geciteerd die Lefeveres renners persoonlijk begeleidde. „Groeihormoon kwam van de apotheek, epo bestelden de renners meestal via internet. Als je een goed seizoen wou rijden, moest je tussen de 20.000 en 30.000 euro neerleggen, producten inbegrepen. Lefevere wist ervan, zag het gebeuren, en keurde het allemaal goed.” Deze arts was volgens de auteur van het artikel, onderzoeksjournalist Maarten Michielssens, doodsbang voor represailles.

De aan lager wal geraakte oud-renner Luc Capelle en koersorganisator Roland Coolsaet (Driedaagse van de Panne) worden wel met name genoemd in het artikel in Het Laatste Nieuws. In 1999 werd in ’De Panne’ een soigneur van Mapei opgepakt met een pakketje doping. Capelle beweert dat Lefevere in de jaren zeventig het ’spul’ bij hem kocht. „Lefevere nam het grote spul, zoals iedereen.” Volgens Lefevere is zijn oud-collega onbetrouwbaar. „Hij zit al voor de derde keer vast wegens een moordpoging vast. Tot zover zijn geloofwaardigheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden