Lef nodig in spannende finale

Dit weekend wordt in de MK viertallen de finale gespeeld waar we allen van gedroomd hebben, De Lombard (Rotterdam) neemt het op tegen Modalfa (Amsterdam). Als je naar de ervaring en opbouw van de teams kijkt zijn de overeenkomsten opvallend.

Beide teams hebben één Olympiade-paar in de gelederen die de angry young men van de kernploeg vormen; voor Modalfa zijn dat Brink-Van Prooijen, voor De Lombard Drijver-Schollaardt. Beide teams hebben één geroutineerd paar dat deel uitmaakte van het EK-team dat in Malmö gespeeld heeft; voor Modalfa zijn Bakkeren-Bertens, voor De Lombard Muller-De Wijs.

Tot slot hebben beide teams één geroutineerd paar dat tegen de kernploeg-selectie aanschurkt; voor Modalfa zijn dat Nab-Paulissen, voor De Lombard Ramondt-Westra.

Het kon dus wel eens heel spannend worden. Vorm van het moment, lef en wat geluk zullen de beslissende factoren gaan worden.

Modalfa is de competitie slecht begonnen, maar is langzaam gegroeid; vooral Nab-Paulissen hebben goed spel laten zien. De Lombard heeft een vrij constante competitie gespeeld, maar Ramondt-Westra en Muller-De Wijs lijken nu wat minder in vorm. Op grond daarvan is Modalfa licht favoriet. Daar staat tegenover dat bij De Lombard van Drijver-Schollaardt de meeste dreiging uitgaat. Dat komt onder meer door hun zogenaamde 'actie-doublet'. Kijkt u naar dit illu stratieve voorbeeld uit de halve finale (zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Drijver Schol-

laardt

pas pas 2 2

pas pas 4 dbl

pas 5 pas 6

pas pas pas

Stel je toch eens voor dat 2 uitgepast zou zijn! Nu er 4 werd geboden door oost, zitten Drijver-Schollaardt even later in een prachtige 6, je moet maar durven! Het doublet van Schollaardt op 4 betekent geenszins dat hij 4 gedoubleerd wil tegenspelen. Het is juist een uitnodiging aan partner om door te bieden. Hierop had Drijver 4SA kunnen bieden, dat partner verplicht tot 5. Nu Drijver direct 5 bood, is dat een halve uitnodiging om 6 te bieden, iets wat Schollaardt met zijn kaart maar al te graag deed. Aan de andere tafel was dit het biedverloop:

West Noord Oost Zuid

Westra Ram.

pas pas 4 4SA

pas 5 5 6

pas pas pas

Hier hadden NZ de mazzel dat ze min of meer in 6 gedrukt werden door het 5-bod van oost. Zo kwam er op dit spel geen score tot stand.

Ook voor deze 'stunt' moet je over stalen zenuwen beschikken (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Drijver Schol-

laardt

- pas pas 1

2 dbl pas 2

3 3 3SA pas

pas dbl pas pas

...4 pas pas pas

Drijver dubbelde een 3SA die er gemakkelijk in zat! West durfde echter 3SA gedoubleerd niet te laten staan en vluchtte naar 4. Het had De Lombard de finaleplaats kunnen kosten, want aan de andere tafel kregen Muller-De Wijs geen kans om 3SA te bereiken:

West Noord Oost Zuid

De Wijs Muller

- 2 pas 3

4 pas ...pas pas

Hier opende noord 2, zwak met beide hoge kleuren (minimaal 4-4), zuid verhoogde preëmptief naar 3 en daar zat west. Hij kon niet anders dan 4 bieden, waarop oost timide paste. Alweer sloeg het spel dus uit.

Als het even kan, bemoeien Drijver-Schollaardt zich met de bieding om het de tegenpartij moeilijk te maken. Op dit spel boekten ze belangrijke winst (zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

Drijver Schol-

laardt

- - 1 pas

1 dbl rdbl 2

2 pas 3SA pas

4 pas pas pas

De uitleg is van belang. Het 1-antwoord van west geeft de hartenkleur aan (T-Walsh), Drijver doubleerde 1 om zijn ruitenkleur in beeld te brengen. Nu ontstond er bij OW een misverstand over het redoublet van oost. Oost bedoelde een sterke hand met een goede vierkaart ruiten aan te geven, west vatte het op als een driekaart harten mee. Toen Schollaardt een keertje meedeed met 2 en west 2 bood, verzoop de 5-4 schoppen definitief. Ook de hartenmanche in de 6-2 fit lijkt wel speelbaar, maar noord kwam uit met H en speelde klaveren na, getroefd door west. Door het scheve zitsel ging 4 kansloos down. Aan de andere tafel bereikten Muller-De Wijs 4 te spelen door oost. Toen zuid met zijn singleton harten uitkwam, maakte hij niet meer dan zijn twee troefslagen.

Wilt u live meemaken wat de uitkomst van de finale wordt, dan bent u dit weekeinde van harte welkom in het NDC Den Hommel (Utrecht) om een kijkje te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden