Lef bracht Groenink niet het gewenste succes

AMSTERDAM (ANP) - Rijkman Groenink, de bestuursvoorzitter van ABN Amro, had lang het imago van een zelfverzekerde lefgozer. Deze karaktereigenschap heeft hem echter niet het succes gebracht dat van hem werd verwacht.

De door hem uitgestippelde strategie van ABN Amro werd door critici afgeschilderd als zwalkend en dreef het concern uiteindelijk in de armen van een andere bank. Lef en zelfverzekerdheid zal Groenink de afgelopen weken zeker nodig hebben gehad, nadat hij enigszins was gedwongen om te onderhandelen met Barclays. De Britse durfinvesteerders The Children's Investment Fund Management (TCI) en in mindere mate Toscafund uitten stevige kritiek op zijn koers bij dé bank.

Ze wezen Groenink er fijntjes op dat sinds zijn aantreden in 2000 als topman de aandelenkoers 0 procent was gestegen terwijl de gemiddelde stijging in de branche boven de 40 procent lag. Opsplitsen of onderdelen verkopen zijn de enige opties, vinden de aandeelhouders.

Overname Antonveneta

Kritiek was Groenink niet vreemd. Hij worstelde gedurende zijn bestuursvoorzitterschap met bijvoorbeeld analisten die de activiteiten van ABN Amro in de vier thuismarkten zagen als een lappendeken zonder veel samenhang. Van Groeninks ambitie om ABN Amro tot een speler in de wereldwijde topvijf van banken te maken, is bovendien niet veel terechtgekomen. Deze wens sprak hij uit kort na zijn aantreden. ,,Ambitieus'', zo luidde het oordeel binnen de bank over zoveel lef. ,,Arrogant'', vonden buitenstaanders zijn plannen.

Toch is Groenink in de afgelopen zeven jaar ook geroemd en geprezen. Zo werd de topman in 2004 benoemd tot bankier van het jaar en werd hij geridderd door koningin Beatrix. De topman laat zijn tanden pas echt zien in 2005 als ABN na een lange strijd de Italiaanse bank Antonveneta overneemt. Antonio Fazio, de voorzitter van de Italiaanse centrale bank, treedt af nadat hij duidelijk zijn voorkeur had laten blijken voor een overname van Antonveneta door een Italiaanse bank.

Overgangsjaar

Het weekblad Elsevier prees de overname en noemde Groenink een ,,lefgozer'' die met het openbreken van de Italiaanse bankwereld een ondernemingsgeest toonde die doet denken aan het Nederland van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij werd door het weekblad gekozen tot Nederlander van het jaar 2006.

Bij de presentatie van de financiële resultaten over 2006, eerder dit jaar, herhaalde Groenink nogmaals dat ABN Amro tot de topvijf van banken moest behoren. Het afgelopen jaar moest volgens hem worden gezien als een overgangsjaar. Maatregelen om de kosten te drukken, een ander terugkerend dossier, zouden in 2007 hun vruchten afwerpen. En de topman beloofde aandeelhouders geld terug te geven.

Positie in top vijf

Toen kon Groenink echter niet voorzien dat de overname door Barclays - of mogelijke een andere partij - mogelijk zijn laatste truukje bij ABN Amro is. Want hij heeft weliswaar de Britten tot een bod van 67 miljard euro gebracht, zelf lijkt hij op een zijspoor te komen. Hij wordt namelijk commissaris, waardoor zijn invloed op de dagelijkse gang van zaken bij het nieuwe bankbedrijf nihil is.

De overname door de Britten betekent wel dat Groenink een belofte kan inlossen. De combinatie krijgt wereldwijd een positie in de top vijf. Een deel van de ambitie van Groenink is waargemaakt, maar daar moet hij persoonlijk een aardige stap voor terug doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden