Leeuwarder kerk weigert homo bij koor en op kansel

Van onze redactie religie & filosofie

Sebastiaan Schippers mag niet preken in de Leeuwarder Koepelkerk. Hij is homoseksueel. Ook mag hij daar de zanggroep niet dirigeren. „In Friesland wordt het al onprettiger voor homo’s.”

„Ze hadden me uitgenodigd voor het leiden van een Open Deurdienst, maar ze hebben de deur voor me dichtgegooid”, zegt Sebastiaan Schippers (34) uit Hurdegaryp.

In januari stond hij op het ’preekrooster’ in Leeuwarden, maar de protestantse wijkgemeente Koepelkerk voerde de bijna afgestudeerde theoloog Schippers van de lijst af.

Schippers was ’verbaasd’. „Ik dacht dat de Koepelkerk gewoon protestants was, waar ze geen problemen hebben met iemand als ik. Daar heb ik me in vergist.”

Schippers is in maart van dit jaar getrouwd met zijn man, ook een predikant, en dat leverde tot nu toe weinig problemen op, zegt hij.

Wat Schippers stoort, is de aanleiding voor de aanvaring met de kerk. „Naast theologie heb ik altijd veel aan muziek gedaan. Ik leidde een paar koortjes. Ik had contact met mensen van de zanggroep van de Koepelkerk en had een afspraak gemaakt voor een proefdirectie.”

Die afspraak werd afgelast, volgens Schippers vanwege zijn geaardheid. „Dat is toch vreemd? Je beoordeelt een dirigent toch op zijn muzikale kwaliteiten en zijn instemming met de liedkeuze?”

Al eerder was Schippers gevraagd een dienst te leiden in de Koepelkerk, op verzoek van een evangelisatiecommissie. Die afspraak liet de kerkenraad ook vervallen.

In een brief aan de Koepelkerk heeft Schippers zijn ongenoegen geuit. Hij had te horen gekregen dat het afzeggen voor zijn bestwil was, anders had hij namelijk de ’volle laag’ gekregen. Dat niet alleen een ambtelijke activiteit (preken) maar ook het dirigentschap hem onmogelijk is gemaakt, noemt Schippers ’een signaal’. „Als homofiel mag je in de Koepelkerk niets doen. Ook buiten het ambt ben je niet volwaardig.” Schippers voelt zich ’een tweederangs lid van de gemeenschap’.

In zijn brief verwijst Schippers naar gesprekken met de predikant van de Koepelkerk, A. van Vliet. Die zou gezegd hebben dat in de Koepelkerk het gesprek over ’homofilie’ in een pril stadium verkeert, een ’proces’ met een volstrekt onvoorspelbaar eindresultaat’.

Doorgaan met Schippers als aspirant-dirigent en het handhaven van hem op het preekrooster zou dat proces doorkruisen.

Van Vliet was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Cor Waringa, voorheen predikant van de Koepelkerk en nu dominee te Joure, hangt de kwestie-Schippers samen met een vrij nieuwe, evangelischer koers in de Koepelkerk. „Evangelischen hebben moeite met homofilie.”

’Afgrijselijk’, noemt Gerda Tolk van de Werkgroep geloof en homoseksualiteit Friesland het weren van Schippers. Die heeft zijn brief aan de Leeuwarder kerkenraad ook naar de werkgroep gestuurd.

Tolk leest er het ’verslechterende klimaat voor homo’s in Friesland’ uit af. „Jongeren accepteren homo’s minder. In de hele provincie is maar een handjevol gemeenten en parochies dat een Roze Viering aandurft. Het wordt hier onprettiger. ”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden