Leeuwardense jeugd weer op straat

Opeens was er in heel Leeuwarden geen jongerencentrum meer open. De subsidie was stopgezet. Waarom? Vanwege ruzies van directeuren van drie verschillende stichtingen, die per 1 oktober moesten fuseren. De jongerenwerkers waren al ontslagen toen gisteren de rechter verassend besloot dat het Jongerenwerk Leeuwarden (JWL) zijn werk moest kunnen voortzetten.

CHRISTEL PIEPER

Jongerenwerkers zagen de afgelopen weken hun jarenlange arbeid teniet gedaan. De jeugd dealde weer op straat, was niet meer aan te spreken en begon al met vernielingen. De jongerenwerkers waren ontslagen, de jongerencentra gesloten.

Door de uitspraak van de rechter kunnen waarschijnlijk alle zeventien werknemers weer aan het werk. Maar de verwarring is groot. Niemand weet precies waar hij aan toe is. Jongerenwerk-directeur Ben van Ham zegt vertwijfeld: “Nu mogen we terugkomen, maar zomaar gaat dat natuurlijk niet. Onderhandelingen beginnen weer opnieuw. Niet zo leuk, want wij hebben ondertussen geen subsidie meer en ons werk ligt stil. Daardoor zwerven de jongeren nu op straat.”

Als bezuinigingsmaatregel moesten per 1 oktober drie welzijnsinstellingen in Leeuwarden, waaronder het jongerenwerk, samen in één stichting fuseren. Al snel ontstond er ruzie over welke medewerkers konden blijven, en welke moesten worden wegbezuinigd. Het JWL vond dat alle zeventien jongerenwerkers onmisbaar waren, maar werd vanwege die opstelling buiten de onderhandelingen gehouden. De Leeuwardense jeugd kon nergens meer heen.

De jongerenwerkers spanden een kort geding aan tegen de nieuwe stichting. De jongeren zelf probeerden ook de sluiting te voorkomen. Vorige week demonstreerden jongeren in het centrum van Leeuwarden. Afgelopen maandag reikten diezelfde jongeren de trofee 'De Grootste Lul' uit aan de wethouder van welzijnszaken. Die was zo sportief om de prijs niet in ontvangst te nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden