Leeuw voor apenonderzoeker

DEN HAAG (ANP) - Acht wetenschappers krijgen donderdag de versierselen die horen bij de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste civiele onderscheiding, die alleen wordt uitgereikt aan mensen die ,,een zeer exceptionele prestatie'' hebben geleverd voor de samenleving op basis van ,,zeer bijzondere talenten.'' Eerder kregen onder anderen schilder Karel Appel en zwemmer Pieter van den Hoogenband een Nederlandse Leeuw.

Onder de decorandi bevindt zich donderdag bioloog en psycholoog Frans de Waal, die tegenwoordig in Stone Mountain (VS) woont. De Waal maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw naam als apenonderzoeker, waarbij hij vergelijkingen trok tussen dierlijk en menselijk gedrag. Sindsdien heeft hij ook het gedrag van onder meer olifanten bestudeerd. De Waal staat op de Timelijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld in deze tijd.

Andere wetenschappers die zijn onderscheiden met de Orde van de Nederlandse Leeuw, zijn J. Mulder (TU Delft, onderzoek naar besturing en vluchtveiligheid van vliegtuigen), J. Oerlemans (Universiteit Utrecht, Spinozawinnaar die het effect van opwarming van de aarde op gletsjers bestudeert), G. van Ommen (Universiteit Leiden, ontrafeling humane genetica), Theo Rasing (Radboud Universiteit, Spinozawinnaar, nanotechnologie), Detlef Lohse (Universiteit Twente, Spinozawinnaar, vloeistoffysicus) en A. Hoitsma (Nijmegen, emeritus-hoogleraar die zich zeer heeft ingespannen voor orgaandonatie). Tenslotte B. Cheung uit Mitchelville (VS), die een Leeuw krijgt voor zijn baanbrekende werk aan de Hubbletelescoop.

Borstster

De decorandi ontvangen een witgeëmailleerd kruis aan een Nassaublauw lint met oranje banen aan weerszijden. Er zijn drie gradaties in de Orde van de Nederlandse Leeuw; naarmate de eer hoger is, wordt het lint breder. De twee hoogste rangen krijgen bovendien een borstster die zij bij galagelegenheden mogen dragen.

Generaal-majoor Mart de Kruif krijgt de onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, met de Zwaarden. De Kruif was tot eind 2009 baas van alle NAVO-troepen in Zuid-Afghanistan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden