Leeslust

Doden oude boeken als 'Karel ende Elegast' en 'Max Havelaar' de leeslust van scholieren? Het rumoer over deze kwestie sudderde nog even voort op Twitter, nadat schrijver Christiaan Weijts tegen een saaie, verjaarde literatuurlijst ageerde in NRC Handelsblad.

Vooral leraren Nederlands mengden zich in het debat. Zo stelde docente Michelle van Dijk dat zij haar havo-4-leerlingen op het puntje van hun stoel krijgt met 'Het behouden huis' van W. F. Hermans, en dat zij hun fantasie prikkelt door bijvoorbeeld van het dilemma van Beatrijs - die het klooster verlaat voor haar jeugdliefde - een dilemma van nu te maken. Het enthousiasme van een docent is belangrijker dan de aard van het boek, aldus Van Dijk.

Ter bevestiging: deze week circuleerde ook een ontroerend briefje op Twitter dat Albert Camus, kind van een slechthorende, arme, alleenstaande moeder, schreef aan een docent van de middelbare school direct nadat hij de Nobelprijs won. 'Beste meneer Germaine', schreef Camus in 1957. "Bij het horen van het grote nieuws ging mijn eerste gedachte, na mijn moeder, naar u. Zonder uw lessen, uw voorbeeld, uw liefdevolle begeleiding, zou dit alles nooit gebeurd zijn." (

)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden