Leescoach voor vmbo'er
REPORTAGE | Project 'Stap op de rode loper' moet iets doen aan laaggeletterdheid
Het is een chaos in wetenschapsmuseum Nemo. Uitgelaten geschal weerklinkt. Het is een mix van Arabisch, Ghanees en Nederlands. Honderden kinderen rennen door de gangen.
In het Amsterdamse museum begon gisterochtend 'Stap op de rode loper!', een project dat vmbo-leerlingen wil stimuleren om te lezen. De duizend scholieren worden welkom geheten door bekende 'leescoaches' als rapper Typhoon. Daarna beginnen ze in kleine groepjes aan workshops van ruim twintig schrijvers, striptekenaars en dichters die zich hebben aangesloten bij het project, onder hen Mano Bouzamour, Mel Wallis de Vries, Stan Fritschy, Karel Baracs, Lydia Rood, Hans Sahar en Asis Aynan.
"Het vmbo bestaat nu vijftien jaar. Maar de taalvaardigheid van dit niveau scholieren is nog steeds van een zorgwekkend niveau. De laaggeletterdheid groeit. Tegelijkertijd wordt er, in tegenstelling tot op de havo en het vwo, weinig voor het vmbo georganiseerd. Dat is blijkbaar minder aantrekkelijk en het is een lastige groep", aldus organisator Peggy Alderse Baas van stichting Samenleving en Kunst Amsterdam.
"Juf, mogen we naar huis?" klinkt er van achter uit de zaal. "Ik vind het best. Ik weet het niet", zegt een andere leerling.
Peter van Duijvenboden van Stichting Lezen, een organisatie die het project heeft gesubsidieerd, geeft toe dat het lastig is. "Maar ik heb ook veel positieve reacties gehoord. Het is een diverse groep, met vele onderlinge niveau- en motivatieverschillen. Ook moet je bedenken dat de meesten van huis uit geen leesmotivatie meekrijgen."
Volgens de projectleider is laagdrempeligheid de crux. Alderse Baas is het met hem eens: "We moeten het simpel houden. Van boeken tot de instructiebordjes hier in Nemo, van smartphones tot strips. Ook scholen zelf moeten het literaire sausje loslaten en de lat verlagen. Het idee is om de docenten via een digitaal platform te blijven steunen. We willen dit evenement jaarlijks organiseren en hopen het project ook in andere grote steden te kunnen doen."
Van Duijvenboden vervolgt: "Ruim vijftig procent van alle middelbare scholieren zit op het vmbo. Een groot deel van hen kan zich niet staande houden in onze geletterde samenleving. Iedereen moet voortdurend lezen. Als je bijsluiters van medicijnen, formulieren van de Belastingdienst, of post van de NS niet kunt begrijpen, dan kun je niet functioneren in de maatschappij."
Ook binnen het onderwijs is taalkennis voor elk vak van belang. Volgens docenten begrijpen scholieren de examenvragen vaak niet, en groeit het aantal schoolverlaters.
undefined