Leescampagne moet korte verhaal uit moeras trekken

interview | Jubileumeditie 'Nederland Leest' deelt niet een klassieke roman uit, maar een verhalenbundel, samengesteld door A.L. Snijders

Normaal gesproken staat tijdens de jaarlijkse campagne 'Nederland Leest' een maand lang een klassieker uit de Nederlandse literatuur centraal. In deze tiende jaargang breekt het CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, met die traditie. Het draait dit jaar om het korte verhaal, een in Nederland marginaal genre. Schrijver A.L. Snijders, bekend om zijn zkv's, zijn zeer korte verhalen, maakte de selectie.

Wie aan korte verhalen denkt, denkt aan u. Logisch dat het CPNB u vroeg.

"Bij wie zouden ze anders terecht kunnen? Ze vonden dat het korte verhaal opgepept moest worden en dat is heel goed, want het is absoluut een ondergesneeuwd genre."

Het stelt in Nederland inderdaad nauwelijks iets voor. Hoe komt dat, denkt u?

"In de Verenigde Staten is het een populair genre, in Frankrijk, in Duitsland, in Groot-Brittannië, maar in Nederland niet. Toen D. Hooijer - een vrouw was dat - met haar verhalenbundel 'Sleur is een roofdier' de Libris Literatuur Prijs kreeg toegekend, liet uitgeverij Van Oorschot duizenden exemplaren extra drukken. Grotendeels voor niks: ze verkochten niet. Wij zijn zo ongeveer het enige land waar korte verhalen niet gewaardeerd worden. De Amerikaanse schrijfster Lydia Davis, winnares van de Man Booker Prize, was zo enthousiast over mijn zkv's, mijn zeer korte verhalen, dat zij die nu vertaalt."

We leven in een snelle tijd, alles moet kort en vlug, dus ook tekst. Is de positie van het korte verhaal niet aan het veranderen?

"Ik heb geen idee, maar als het zo is zou het me niets verbazen. Als ik er bovendien een graantje van kan meepikken, doe ik dat graag. Of anderen daar een graantje van kunnen meepikken interesseert me dan weer niets, want ik ben geen altruïst."

Misschien draagt deze bundel wel bij aan een enorme opmars van het korte verhaal.

"Ik heb in ieder geval mijn smaak gevolgd.

En er zijn ook al verschillende mensen geweest die mij erin herkennen.

Schrijfster Sanneke van Hassel, die ook korte verhalen schrijft, mailde mij dat ze mijn selectie een bijzonder afwijkende keuze vond, die ze zelf nooit zou maken."

Ze herkennen u in die keuze, zegt u. Wat is dan typisch A.L. Snijders?

"Ik stel de mens altijd centraal, zeggen ze vaak, en in mijn verhalen zit een meer dan gewone dosis weemoed. Het zijn vaak observaties die zomaar ineens ophouden. Al ben ik er wel bevreesd voor om dat te doen. Karel van het Reve durfde dat pas. Zo ontzettend goed."

Mag ik u tot slot nog een stelling voorleggen? Korte verhalen zijn voor luie lezers.

"Ja, akkoord. Voor mij geldt dat zeker. En ik zal u nog eens iets zeggen: korte verhalen zijn óók voor luie schrijvers. Ik schrijf ze vanuit verschillende negatieve beweegredenen.

Ik kan bijvoorbeeld niet lang achter een tafel zitten, ik las ook dat dat ongezond is. Ik wil dat het binnen een uur gebeurd is en dat lukt altijd. Maar zou u mij nog één vraag willen stellen? En dat is de vraag: waarom hebt u meerdere verhalen van dezelfde schrijver in de bundel opgenomen?"

Waarom hebt u meerdere verhalen van dezelfde schrijver in uw bundel opgenomen?

"Goed zo. Dat heb ik gedaan om aan te geven dat ik een schrijver heel erg waardeer. En dan doel ik natuurlijk vooral op Nescio, de beste schrijver uit de Nederlandse literatuur."

Elke provincie een eigen editie

'Nederland Leest' is een nationale leescampagne. Die begint morgen en duurt tot maandag 30 november. Eén boek staat centraal en wordt door deelnemende openbare bibliotheken gratis uitgedeeld aan hun leden.

Deze keer verschijnt in elke provincie een aparte editie van de verhalenbundel, waarin de selectie van A.L. Snijders is aangevuld met korte verhalen uit de eigen regio.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden