Lees ook: Britse parlement verplicht fiscale paradijzen tot openheid

De Maagdeneilanden. Beeld Colourbox
De Maagdeneilanden.Beeld Colourbox

Britse belastingparadijzen, zoals de Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden, moeten de namen van aandeelhouders in financiële maatschappijen bekendmaken. De Britse regering stemde gisteren onverwacht in met een wetswijziging vanuit het parlement.

Gijs Moes

De nieuwe regels verplichten de overzeese gebiedsdelen de namen van aandeelhouders, die tot nu toe geheim konden blijven, vanaf 2020 publiekelijk bekend te maken. Dat moet het ontwijken en ontduiken van de belastingen tegengaan. Dankzij informatie uit onder meer de zogenoemde Panama Papers en de Paradise Papers is duidelijk geworden dat de Britse gebiedsdelen hierin een grote rol spelen.

Actievoerders voor een eerlijker belastingheffing juichen het besluit toe. "Dit is het nieuws waarop we hebben gewacht", zei Simon Kirkland van de organisatie Christian Aid tegen persbureau Reuters. "Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen belastingontwijking en corruptie, die opkomende landen zoveel geld kosten."

Criminelen tegenhouden

Leden van de regerende Conservatieve Partij sloten zich aan bij collega's van de Labour-oppositie om de wetswijziging erdoor te krijgen. Onderminister van buitenlandse zaken Alan Duncan zei dat de regering een voorstel zou steunen dat een centraal register van aandeelhouders verplicht stelt.

Margaret Hodge, de Labour-parlementariër die de wetswijziging indiende, zei dat dit criminelen zal tegenhouden. "Het zal voorkomen dat zij het geheime regime uitbuiten, waarbij ze hun giftige rijkdom verbergen en hun geld witwassen in de bovenwereld, vaak voor schadelijke doeleinden."

Het centrale register was al voorgesteld door de voormalige premier David Cameron, maar in de ijskast gezet door zijn opvolgster Theresa May. Dat deed zij na hevig verzet vanuit de overzeese gebiedsdelen.

De Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden en andere gebieden verdienen veel geld met een relatief grote financiële sector. Via brievenbusmaatschappijen en geheime rekeningen profiteert die van de lage belastingtarieven op de eilanden en vooral van de mogelijkheden om eigendommen en vermogens geheim te houden. Ze hoeven de namen van aandeelhouders tot nu toe alleen door te geven aan justitie als die erom vraagt.

De nieuwe regels gelden niet voor het eiland Man en de Kanaaleilanden, omdat het Britse parlement daar niet bevoegd is.

Lees ook: Paradise Papers, wat is er al aangepakt?
De publicatie van LuxLeaks en de Panama Papers, onder meer in Trouw, voerde de druk zo op, dat er stappen zijn gezet om belastingontwijking aan te pakken. Een overzicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden