null Beeld

RedactioneelBoekentip

Lees ‘Grand Hotel Europa’ vooral niet op vakantie

Wie nog wat onsje handbagage overheeft, raad ik ‘Grand Hotel Europa’ aan. Van deze pil van Ilja Leonard Pfeijffer steek je veel op over zijn woonland, Italië. Maar wees gewaarschuwd: het is satire. En een snoeiharde confrontatie met de reislust. Leest u een paar honderd bladzijden voor u de tas pakt – bermuda, teenslipper en luchtig hemdje krijgen een ander soortelijk gewicht. Want Pfeijffer ziet uw kledingkeus als de veruiterlijking van wat een toerist loopt te doen – die eigenlijk geen toerist wil zijn. Hij zoekt plekjes die niet toeristisch zijn, maar ook daar zijn Hollanders in bermuda.

‘Grand Hotel Europa’ is een spiegel waarin toeristen voorbijkomen, maar ook de ondergang van Venetië en van heel Europa dat niets meer te bieden heeft dan geschiedenis waaraan de wereld zich komt vergapen. Misschien maar beter om de roman thuis te laten, om de illusie van authentieke vakantiebeleving in stand te houden. Dan hoeft u ook niet, zoals Pfeijffer zelf doet, in de snikhete zomer een maatpak aan, met das, en goeie schoenen eronder. Kunt u gewoon op uw slippertjes – de gêne daarover komt later wel, thuis, als u de foto’s bekijkt, en alsnog Grand Hotel Europa leest.

Lees ook:

Ilja Leonard Pfeijffer: Ik had het idee dat ik zonder drank niet meer interessant was

In de interviewserie ‘Onverdoofd’ spreekt schrijver Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. In deel twee ontmoet hij schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. ‘Ik vind het een prettige gedachte dat nooit meer drinken in theorie niet definitief hoeft te zijn.’ De serie is ook als podcast te beluisteren.

‘Grand Hotel Europa’ is met meeslepende verbeelding van onderwerpen van onze tijd een echt meesterwerk, briljant en rijk

‘Grand Hotel Europa’ is een grootse roman over de verloedering van Europa - Pfeijffers beste boek tot nu toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden