'Lees gerust zelf kinderboeken, mensen zeggen er toch niets van'

Hoe bent u in de kinderboeken terechtgekomen?
"Toen ik een jaar of twintig was ben ik alle klassiekers uit de jeugdliteratuur gaan lezen. Thea Beckman, Tonke Dragt, noem ze allemaal maar op. En toen ik die allemaal uit had, ben ik vervolgens nieuwe kinderboeken gaan lezen. Dat is nooit meer opgehouden."

Want je komt er nooit meer vanaf?
"Een tijdje geleden dacht ik dat ik iets anders moest gaan doen. Maar op een gegeven moment lag ik in bed in een fase tussen slaperigheid en wakker zijn, en toen kwam mijn dreumes mij wekken. Op dat moment dacht ik: wacht eens, ik ben gewoon Mevrouw Kinderboek. Toen ben ik ook dat blog met die naam begonnen."

Wat beoogt u met Mevrouw Kinderboek? "Ouders en leraren helpen, tips geven, adviseren over wat nou geschikte boeken voor ze zijn. Dus om te lezen én om voor te lezen. Wat een goed kinderboek is? Dat kun je eigenlijk niet echt zeggen, daar zijn zoveel verschillende gedachten over. Het is in ieder geval enorm belangrijk dat een kinderboek gevarieerd is. Het is in ieder geval belangrijk dat kinderen gevarieerd lezen. Zelf ben ik, heb ik gemerkt, erg gevoelig voor vormgeving. En het geheel moet ook wel een beetje spannend zijn, natuurlijk. Kinderen - maar ook de voorlezers - moeten wel kunnen meeleven met het verhaal."

Noem eens een paar favorieten?
"Daar was ik al bang voor. Wat is je favoriete dit, wat is je favoriete dat ¿ ik ben daar altijd heel slecht in geweest. Maar laat ik in ieder geval de onvermijdelijke en geweldige Tonke Dragt noemen. En Tjibbe Veldkamp. Die prentenboeken zijn lekker gek en stoer."

Kent uw leesleven verschillende fases?
"Het is begonnen met het lezen van boeken voor kinderen van 10-plus en 12-plus. Later werden het boeken voor 12-plus en 14-plus. Nu lees ik alles kriskras door elkaar. En dan héél af en toe een volwassen boek tussendoor, zoals nu."

Wat leest u dan momenteel?
"Ik ben nu bezig in een fantasyboek van Robin Hobb, met draken en zo. Hm, dat klinkt dan toch wel weer als een jeugdboek, hè?"

Vinden mensen u wel eens kinderachtig?
"Dat denken ze wel maar dat zeggen ze niet. Als ze mij een kinderboek zien lezen vragen ze wel eens aan me: 'Goh, bent u juf?' Maar meestal blijft het bij hooguit wat verbaasde blikken in de metro. Dit is dus een pleidooi voor volwassenen: lees gerust kinderboeken, want de mensen zeggen er toch niks van."

Jennifer Hofstede (1972) beheert het blog Mevrouw Kinderboek (www.mevrouwkinderboek.nl). Daarnaast is Hofstede werkzaam bij een impresariaat voor kinderboekenauteurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden