Plein 2

Lees de openbare overdracht en leer alles over de ministeries

Mona Keizer, staatssecretaris van economische zaken en klimaat. Beeld ANP
Mona Keizer, staatssecretaris van economische zaken en klimaat.Beeld ANP

Erik Gerritsen, secretaris generaal van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS), schreef een brief aan minister Hugo de Jonge, minister Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis.

Redactie politiek

Hij stelde de werknemers van het ministerie voor. "Deskundig. Loyaal. Verantwoordelijk. Informeel. Vaak sportief. Dat zijn wij."

Gerritsen ontving zijn nieuwe bazen hartelijk. Namens zijn ambtenaren beloofde hij: "Wij zijn bereid heel hard te werken voor de zorg, samen met u."

De meeste handen moesten toen nog geschud worden, want VWS bevindt zich onder de ministeries waar ze er eer in scheppen om een nieuwe minister zo snel mogelijk in te werken. Onderdeel daarvan is het 'overdrachtsdossier' – een boekwerk van enkele tientallen pagina's waarin het belangrijkste over de nieuwe werkplek staat. Het grote dilemma voor de ambtenaar: maak je zoiets snel, in de zekerheid dat er fouten staan, of juist heel langzaam en zorgvuldig?

Prettig onaangepast

VWS koos voor snel. Tijd om in het organogram naast een staatssecretaris twee ministers op te nemen, was er niet.

Het interessante is: de overdrachtsdossiers zijn openbaar. En behalve dat het dient als handig overzichtswerk, geeft ieder dossier op zichzelf ook een aardig beeld van de cultuur op een ministerie.

Neem VWS, dat de mensen centraal zet. De Jonge, Bruins en Blokhuis leren al meteen dat directeur communicatie Joyce Veekman zichzelf voorstelt als 'prettig onaangepast' en dat Katja Mur, het hoofd van de strategische beleidsanalyses, 'staat voor betaalbare zorg en betrouwbare cijfers'.

Hoe anders was de toon van het dossier dat Wopke Hoekstra van Financiën op zijn eerste avond mee naar huis nam. Hoekstra las niets over de mensen op zijn departement, maar alles over vergadertijdstippen: dat hij maandelijks overlegt met de vier financieel-economische departementen, dat hij steeds op maandag met zowel ministersstaf als fiscale staf praat en dat hij eens in de twee weken wordt geacht informeel te lunchen met de secretaris-generaal.

Bij Onderwijs staan de cijfers centraal. Zo leerden Arie Slob en Ingrid van Engelshoven al op de eerste bladzijden van hun dossier dat er 38.000 kinderen op het voortgezet speciaal onderwijs zitten, in het praktijkonderwijs 29.500 en dat de vier richtingen vmbo samen 200.000 kinderen in de bovenbouw hebben.

Missers

Interessant, ook in verband met het snelheidsdilemma, is de onderwerpkeuze in het overdrachtsdossier van het ministerie van infrastructuur en waterstaat. Cora van Nieuwenhuizen kreeg in haar eerste dagen een 125 pagina's tellend rapport waarin tot in de puntjes werd omschreven hoe het ministerie vóór oktober 2017 was georganiseerd. In haar overdracht heet het ministerie nog gewoon Infrastructuur en Milieu. Op dezelfde manier kregen Eric Wiebes en Mona Keizer op Economische Zaken en Klimaat een dossier mee naar huis waarin dikke hoofdstukken waren gewijd aan Landbouw, het onderwerp van het nieuwe ministerie van Carola Schouten.

Zulke missers zullen vast ontbreken in het overdrachtsdossier dat Sander Dekker en Ferdinand Grapperhaus zullen krijgen, op het ministerie van justitie en veiligheid. Daar kiest de hoogste ambtenaar misschien liever voor zorgvuldigheid. Of hij draagt zijn kennis mondeling over – het laatste openbare overdrachtsdossier over dat departement dateert van 2010.

Bijzondere woorden uit overdrachtsdossiers

1 Rolbewustzijn (Economische Zaken)
2 HUF-toets (Infrastructuur en Waterstaat)
3 PISA-onderzoek (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen)

Lees hier meer afleveringen van Plein 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden