Lees Amerika!

Ademloos vanaf de zijlijn toekijken, dat is alles wat ons gegund wordt bij Amerikaanse verkiezingen. De ware amerikanist, Amerika-gek of Amerika-hater blijft nachten op om de debatten te volgen. Een boek lezen helpt ook. Soms werkt een roman het snelste, soms een oude VS-impressie van een Europeaan van stand, soms de ontboezemingen van een gewezen CIA-man. Trouw verzamelde de leesadviezen van mensen die het weten kunnen.

Rob Schouten, schrijver en criticus

Frank Norris: McTeague - A Story of San Francisco (1910). Signet Classics, New York. ISBN 0451528913; 368 blz. ca.euro6,50

Over een tandarts-charlatan, die ontluisterd de Californische woestijn intrekt, een voorbeeldig naturalistisch boek uit de tijd dat het in Amerika eigenlijk nog een ongereglementeerd zootje was.

Truman Capote: In cold blood /In koelen bloede. Singelpockets, Amsterdam. ISBN 904133033x; euro7,40

Eerst ontdekte Capote dat je het realisme, waar Amerikanen zo van houden, moest versieren. Vervolgens schreef hij toch het quintessentiële docu-drama over een recente moordpartij.

Ernest Hemingway: The old man and the sea/ De oude man en de zee. Strengholt, Naarden. ISBN 905860151x; 112 blz. euro11,95

Omdat het zo voorbeeldig het Amerikaanse idee van heroiek in beeld brengt, de eenzame mens tegen de elementen. Later vond iedereen het ineens flauw en kinderachtig. Herlezing leert anders.

Jack Kerouac: On the road / Onderweg. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9023431103; 304 blz. euro18,50

Al was het maar omdat iedereen die in Amerika rondrijdt dat on the road-gevoel in zich voelt opkomen, en ook een beetje omdat het een Amerikaanse anarchie in beeld brengt waar al die Amerikaanse burgers zo bang voor zijn.

John Updike: Alle 'Rabbit'-romans. Verschenen bij De Bezige Bij, Amsterdam.

Weergaloze en liefdevolle verbeelding van de Amerikaanse kleinburger. Beangstigend als je je realiseert dat in ieder land 'Rabbit' de cultuur uitmaakt.

Abram de Swaan, socioloog

Immanuel Wallerstein: Alternatives -The United States confronts the World. Paradigm Publ., Londen, 2004. ISBN 1594510679; 173 blz. ca. euro15

De grote politicoloog van het Moderne Wereldsysteem bundelt zijn internetcommentaren over de Bush-jaren en toont als historicus zijn vooruitziende blik. De wereldmacht Amerika is al dertig jaar in neergang, maar George W. Bush versnelt het verval met roekeloos beleid.

Philip Roth: The Plot against America/ Het complot tegen Amerika. Voor overige gegevens, zie de recensie hiernaast.

De recensent van de New York Times schreef: ,,In dit boek verscholen schreeuwt een boek over de huidige verkiezingen om eruit te mogen.''

The 9/11 report by the National Commission on Terrorist Attacks upon the United States. New York Times Edition, New York, St. Martin's Press (ook in andere uitgaven verkrijgbaar).

Leg de detectives en de horror stories maar even opzij, dit is pas echt adembenemend. George W. Bush blijkt een demagoog of een leugenaar. Michael Moore ook.

Alfons Lammers, historicus, gespecialiseerd in de Amerikaanse geschiedenis

Charles G. Finney: Lectures on revivals of religion. 1835; heruitgave bezorgd door William G. McLoughlin, Cambridge, Mass., 1960. Alleen te vinden in de bibliotheek.

Fanatiek, fascinerend boek over de middelen om christelijk Amerika op het rechte spoor te houden. Gangmaker van de Second Great Awakening -inmiddels zijn we toe aan de Vierde of misschien Vijfde.

Charles Boissevain: Van 't Noorden naar 't Zuiden: schetsen en indrukken van de Vereenigde Staten van Noord-Amerika. 2 delen. Haarlem, 1881/82. In de bibliotheek

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden