Leerstoel voor wereldfilosofie van de 21ste eeuw

De filosofie van het boeddhisme kan in Nederland binnenkort academisch bestudeerd worden. De Vrije Universiteit in Amsterdam krijgt per 1 januari een leerstoel 'Boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities'. De leerstoel is een initiatief van de Stichting Pierson Filosofie, die wil komen tot 'een wereldfilosofie van de 21ste eeuw', met als belangrijke inspiratiebron boeddhistische filosofie en spiritualiteit.

Zenleraar en filosoof André van der Braak, gepromoveerd op Nietzsche, gaat de leerstoel bekleden. Het is belangrijk, zegt Van der Braak in VUblad Ad Valvas, dat mensen iets weten van de filosofie achter het boeddhisme. Steeds meer 'ongebonden spirituelen', die zich niet meer thuis voelen bij de religieuze traditie waarin ze zijn grootgebracht, voelen zich door het boeddhisme aangesproken en gaan bijvoorbeeld aan meditatie doen. "Maar de kennis is vaak oppervlakkig."

Behalve kennis bijbrengen over het boeddhisme wil Van der Braak ook kijken naar de rol die boeddhistische filosofie kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

De van oorsprong protestantse Vrije Universiteit kent meer boeddhistische activiteiten. Afgelopen zomer werden onder de noemer 'Buddhism@VU' lezingen gegeven door verschillende boeddhistische geleerden. Op dit evenement werd ook nagedacht over de opzet van de opleiding Boeddhistisch Geestelijk Verzorger die aan de VU wordt voorbereid.

De leerstoel Boeddhistische filosofie, zo stelt de universiteit in een toelichting, moet een bijdrage leveren aan 'de ontwikkeling van de VU tot een centrum van nationale en internationale interreligieuze dialoog'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden